Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poslanci pokračujú v rokovaní o zmenách v oblasti potratov: Chcú jasne vymedziť ich výkon

Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente
Poslanci NR SR počas rokovania v parlamente (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v rokovaní. V úvode šiesteho dňa 32. schôdze pokračovali zákonodarcovia v diskusii k dvom návrhom na zmeny v oblasti potratov. Novely zákona o umelom prerušení tehotenstva predložili koaličný poslanec za OĽANO Martin Čepček a opozičná strana ĽSNS.

Oba návrhy hovoria o tom, aby sa potraty vykonávali iba vo vymedzených prípadoch. Napríklad len vtedy, ak nie je možné inak zachrániť život ženy alebo ak by nebolo možné inak zabrániť trvalému a vážnemu poškodeniu zdravia matky. Potraty by sa podľa návrhov mohli vykonávať aj vtedy, ak má nenarodené dieťa diagnostikované ťažké poškodenie zdravia, respektíve ak ide o preukázateľne geneticky chybný vývoj plodu a tehotenstvo nepresiahlo 24 týždňov alebo ak "je tehotenstvo následkom spáchania trestného činu na matke a trvanie tehotenstva nepresahuje 12 týždňov".

Do diskusie sa doteraz zapájali okrem opozičných poslancov aj zákonodarcovia za OĽANO či Jana Bittó Cigániková z SaS. Poslanci sa v otázke úpravy oblasti potratov nezhodujú. Do diskusie je prihlásených ešte niekoľko členov parlamentu. Viacerí poslanci sa z piatkového rokovania ospravedlnili. V piatok by sa nemalo v NR SR ani hlasovať o prerokovaných bodoch, zmenu si odsúhlasilo plénum.

Viac o téme: PoslanciPotratRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu