Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vysoké teploty, tropické horúčavy a leto v plnom prúde? Stred júna podľa PREDPOVEDE prinesie teplotný zvrat!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images,)

BRATISLAVA - To, čo v počasí prinesie nasledujúci týždeň netuší nikto iný, len meteorológovia, a tak, ako každý týždeň, aj počas konca tohto víkendu vám prinášame komplexnú predpoveď na to nasledujúce 5-dňové obdobie. Na úvod snáď treba dodať, že tropické horúčavy k nám ešte zďaleka nedorazili, no tento týždeň to možno zmení!

Bratislavčania si užívajú príjemné jarné počasie (Zdroj: Topky/Maarty)

Prvé tropické dni

Budúci týždeň očakávajú meteorológovia nástup prvej vlny horúčav v tomto roku. Začať by sa mohla už v utorok, prípadne v stredu (15. - 16. 6.), a trvať by mala minimálne do konca budúceho týždňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webovej stránke.

Po krátkom ochladení, ktoré príde v nedeľu (13. 6.), sa začne už v prvých dňoch budúceho týždňa otepľovať. "Postupne nás čaká veľmi teplé a suché počasie a pravdepodobne už v utorok zaznamenáme na našom území aj tropický deň," skonštatovali meteorológovia. Na oblohe bude len minimum oblačnosti a prakticky žiadne zrážky. Okrem tropických dní čakajú podľa SHMÚ Slovensko zrejme aj tropické noci.

Začiatkom júna zažíva podľa SHMÚ Slovensko citeľné oteplenie. Priemerná denná teplota väčšinu prvých dní mesiaca presiahla dlhodobý priemer rokov 1981 až 2010. "Okrem toho, že je v posledných dňoch teplo, je aj pomerne sucho, pretože zrážky, ktoré v prvých dňoch júna spadli (a bolo ich málo), nedokázali vykompenzovať vysoký výpar v tomto období," vysvetlili meteorológovia.

Teplo je pre niektorých nepríjemné aj kvôli krátkej noci

Hoci najintenzívnejšie vlny horúčav sa na Slovensku vyskytujú spravidla v júli a v auguste, periódy veľmi teplého počasia odborníci u nás v minulosti zaznamenali aj v júni. Nepríjemné podľa nich môžu byť najmä z dôvodu krátkeho trvania noci, keď sa vzduch nestihne dostatočne ochladiť a tepelná záťaž tak trvá dlhší čas.

"Veľmi teplé počasie bolo u nás napríklad v júni 2000, 2002, 2003, 2007, 2017 a 2019. V júni v roku 2003 sa vyskytlo až desať dní v rade s maximálnou dennou teplotou vzduchu nad 30 stupňov, pričom jeden deň bolo maximum vyššie ako 35 stupňov Celzia," dodali.


Viac o predpovedí počasia sa dozviete na webe predpovede.sk


Pondelok

Vysoké teploty, tropické horúčavy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) bude jasno až polooblačno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Na hrebeňoch Tatier snehové.

Najvyššia denná teplota 21 až 26, v severnej polovici väčšinou 16 až 21 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. V Banskobystrickom kraji miestami len slabý vietor. Nad pásmom lesa spočiatku prudký až búrlivý vietor.

Utorok

Vysoké teploty, tropické horúčavy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Nad strednou Európou sa bude nachádzať rozsiahla oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Súčasne k nám začne od západu prúdiť teplejší vzduch. Jasno až polojasno, popoludní miestami zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v dolinách a kotlinách väčšinou 8 až 3 st. Najvyššia denná teplota 25 až 30, na Orave a pod Tatrami okolo 23 st.

Streda

Vysoké teploty, tropické horúčavy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

V teplom vzduchu sa bude nad strednou Európou udržiavať rozsiahla oblasť vysokého tlaku. Udrú tak prvé horúčavy. Jasno až polojasno, cez deň pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele
prehánky alebo búrky. Teplo.

Najnižšia nočná teplota 15 až 10, v údoliach miestami okolo 8 st. Najvyššia denná teplota 27 až 32, na Kysuciach, Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 25 st. Slabý, cez deň na východe postupne severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Štvrtok

Vysoké teploty, tropické horúčavy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Po zadnej strane rozsiahlej oblasti vysokého tlaku vzduchu siahajúcej zo severozápadného Ruska až nad východné Stredomorie k nám bude od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch. Jasno až polojasno a v dôsledku tropických hrúčav aj veľmi teplo -  28 až 33 stupňov.

Piatok

Vysoké teploty, tropické horúčavy
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: predpovede.sk)

Vo veľmi teplom, pôvodom tropickom vzduchu sa bude nad našou oblasťou nachádzať rozsiahla oblasť vyššieho tlaku. Očakávajú sa najvyššie teploty týždňa 30 až 35 stupňov, na Orave a pod Tatrami okolo 28 stupňov.

Viac o téme: PočasiePredpoveďTýždeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu