Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Testovanie detí v táboroch? Nezmysel, tvrdia analytici: Hrozbou sú dospelí a odmietanie očkovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Michal Svitok)

BRATISLAVA - Pandemická situácia sa stále zlepšuje a na Slovensku sa už do čakárne na vakcínu od spoločnosti Pfizer/Biontech môžu prihlásiť deti od 12 rokov. Je však potrebné ich očkovať?

Analytici z platformy Dáta bez pátosu tvrdia, že detí a mladých do 15 rokov (ktorí predstavujú 20% populácie (viac ako 1 milión), ktorí nie sú očkovaní bolo presne 2. "Do nemocníc je prijatých 199 pacientov nad 15 rokov a potom prijmú 1 dieťa. Potom zas 6 dní len starší a na 7. deň príde 199. pacient od príjmu posledného dieťaťa a zrazu aj dieťa," píšu na sociálnej sieti. 

Analytici z Dát bez pátosu sa opäť opreli do vlády: Nesúhlas o farbe covid automatu a prirovnanie k Indii!

Podľa nich je preto dôležité očkovať dospelých ľudí, ktorí sú viac ohrození. "Vyzerá to tak, že nie deti ohrozujú dospelých, ale opačne," tvrdia analytici. "Ak budú spolu hovoriť o šírení COVIDu medzi deťmi, tak je potrebné zvážiť aj to, či deti a mládež mieria aj do nemocnice. Nemieria. Problém sú 60-tnici a 50-tnicia a 40-tnici. O nezaočkovaných (iba 50%) 80-tnikoch ani nehovoríme," dodali. 

Bratislava má minimum pacientov

Zaujímavosťou je, že hlavné mesto Slovenska má najmenej pacientov v nemocniciach. "Bratislavský kraj má 12% (677 tisic) obyvateľov Slovenska, vysokú mobilitu, hranice s troma krajinami a bohatý spoločenský, športový a umelecký život. V celom Bratislavskom kraji, v 4 nemocniciach priamo v Bratislave, plus v Senci a v Malackách je dnes hospitalizovaných 8 pacientov s potvrdeným COVIDOM. Bolo ich aj 500 - začiatkom marca," hovoria analytici s tým, že v oblasti, ktorá je veľká ako tretina Bratislavy, je trikrát viac pacientov. Ide o oblasť, ktorá je najmenej zaočkovaná na Slovensku. 

"Bratislava má takmer 50%, sever Slovenska ani nie 25% v I. dávkach. V II. dávkach je to ešte horšie. Trendy sú dobré v oboch oblastiach, ale Orava a Kysuce budú tam, kde je dnes Bratislava asi na konci leta. Bratislava bude vtedy na 80% s I. dávkou a na 70% s II. dávkou a bude jedným z najzaočkovanejších regiónov v Európe," dodali Dáta bez pátosu s tým, že za nezmyselné považujú aj testovanie detí v táboroch.

Viac o téme: DetiOčkovanieKoronavírusDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu