Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Zaočkovaní už môžu požiadať o očkovací certifikát: Platiť majú do 11. augusta

Očkovanie na Slovensku Zobraziť galériu (2)
Očkovanie na Slovensku (Zdroj: TASR - Lukáš Mužla)

BRATISLAVA – Záujemcovia o očkovací certifikát môžu od pondelka poobede požiadať o jeho zaslanie. Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy.  O krajinách, ktoré budú dočasné certifikáty akceptovať, by mal informovať rezort zahraničia. Žiadosť treba vyplniť cez stránku vakcinacia.nczisk.sk. Informovali o tom riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavol Capek a generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Ferjančík.

Súčasťou dočasného certifikátu je bezpečnostný prvok – QR kód, ktorý obsahuje overovací link. Dočasný certifikát by mal byť doručený do 24 hodín po odoslaní žiadosti. O zaslanie certifikátu je možné požiadať už po absolvovaní prvej dávky vakcíny. „Na žiadosť o certifikát treba mať mobilný telefón, číslo, kde sa overuje prostredníctvom kódu a e-mailovú adresa, ktorá sa tiež overuje a na ktorú príde samotný certifikát,“ spresnil Capek. V prípade ľudí, ktorí nemajú e-mail, môžu o certifikát požiadať ich blízki.

Dočasný certifikát nie je totožný s potvrdením o absolvovaní očkovania, ktoré dostávajú ľudia vo vakcinačnom centre. „Samotné potvrdenie, ktoré dostanú vo vakcinančnom centre, je ekvivalent toho, čo dostali aj v minulosti, bolo to iba zjednotenie formátu. Je dvojjazyčné aj pre to, že sa u nás očkujú aj cudzinci,“ doplnil.

Akceptovanie dočasných certifikátov bude závisieť od bilaterálnych dohôd medzi krajinami. „Predpokladám, že toto sa vyjasní behom najbližších dní,“ podotkol Ferjančík s tým, že žiadosti o akceptovanie certifikátov sú doručované slovenskému rezortu diplomacie, ktorý by ich mal poslať diplomatickou cestou do okolitých krajín.

Certifikát má byť pri cestovaní do zahraničia povinný. Ferjančík odporúča, aby si občania pred cestovaním overili podmienky, ktoré platia v jednotlivých krajinách a tiež, či uznávajú slovenský certifikát. „Odporúčam mať stále pri sebe obidva doklady,“ spresnil s tým, že na území SR by mal stačiť doklad o zaočkovaní, ktorý vydávajú vo vakcinačných centrách.

KSK vydáva v očkovacích centrách dvojjazyčné potvrdenia

Košický samosprávny kraj (KSK) podal už takmer 120.000 vakcín proti ochoreniu COVID-19, čo je najviac spomedzi všetkých slovenských krajov. V očkovacích centrách KSK ľudia po očkovaní už dostávajú potvrdenie v dvoch jazykových mutáciách – v slovenčine a angličtine. Informoval o tom v pondelok Úrad KSK.  Doklad vydáva kraj po zmene, ktorú zaviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Aktuálne sú na očkovanie do vakcinačných centier pozývaní ľudia nad 16 rokov, veková hranica na očkovanie vakcínami spoločností Pfizer a Moderna bola zrušená. V prípade vyššieho záujmu prihlásených do jednotlivých očkovacích centier má naďalej prioritu vek.

Požiadať o dvojjazyčné potvrdenie bude možné aj spätne cez webstránku korona.gov.sk. „Ministerstvo zdravotníctva SR prisľúbilo spustiť tento formulár už tento týždeň. Teším sa, že východniari si aj pred nastávajúcim letom uvedomujú dôležitosť očkovania. K 23. máju podal Košický samosprávny kraj už 119.720 vakcín, čo je naďalej najviac spomedzi všetkých samosprávnych krajov, ktoré prevádzkujú veľkokapacitné očkovacie centrá,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Viac o téme: CertifikátOčkovanieŽiadosťKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu