Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Štúdia odhalila krutú pravdu: Takto je to s očkovaním a fajčiarmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Tí, ktorí sú očkovaní proti koronavírusu, predpokladajú, že sú dobre chránení proti Covidu-19 dva týždne po druhej dávke vakcíny. Ale práve u tých, pre ktorých je koronavírus obzvlášť nebezpečný, sa vytvorí menej protilátok.

Očkovanie proti Covidu-19 nefunguje u všetkých ľudí rovnako: Starší ľudia spravidla na vakcíny reagujú horšie, pretože ich imunitný systém môže všeobecne horšie reagovať. Pacienti s rakovinou a ľudia s imunologickými chorobami niekedy netvoria vôbec žiadne protilátky.

Oneskorený vedľajší účinok po očkovaní proti KORONAVÍRUSU: Čo je to covidové rameno?

Zdá sa, že protilátková odpoveď je odlišná aj u ľudí, ktorí sú považovaní za rizikových vzhľadom na koronavírus Sars-CoV-2. Toto tvrdia talianski vedci v časopise Diabetes Metabolism Research & Reviews. Podľa toho majú ľudia s nadváhou, fajčiari a ľudia s vysokým krvným tlakom alebo metabolickými poruchami krátko po očkovaní podstatne menej neutralizujúcich protilátok proti Covidu-19 ako ostatní ľudia.

KORONAVÍRUS Štúdia odhalila krutú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Riziková skupina vytvára menej protilátok

Pre túto štúdiu tím vedený Mikikom Watanabem, endokrinológom a odborníkom na metabolizmus na univerzite La Sapienza v Ríme, vyšetril krv 86 zdravotníckych pracovníkov, ktorí boli očkovaní vakcínou Comirnaty, vakcínou od spoločnosti Pfizer/Biontech. Zodpovedajúce vzorky sa odobrali raz pred prvou a raz v prvých štyroch týždňoch po druhej dávke.

Krv účastníkov, ktorí patria do jednej z vyššie uvedených rizikových skupín, mala menej protilátok proti Sars-CoV-2 ako ostatné testované osoby. Podrobná analýza tiež ukázala, že väčší obvod pása, fajčenie, vysoký krvný tlak a dlhší čas od druhej vakcinácie súviseli s nižšími koncentráciami protilátok, bez ohľadu na index telesnej hmotnosti, vek a pohlavie.

KORONAVÍRUS Štúdia odhalila krutú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo to znamená pre ochranu očkovaním?

Znamená to, že ľudia s nadváhou, fajčiari a ľudia s vysokým krvným tlakom alebo metabolickými poruchami sú menej chránení pred Sars-CoV-2? Podľa vedúceho štúdie Watanabe to tak môže alebo nemusí byť: „Nižší titer protilátok nemusí nutne znamenať, že je narušená ochrana proti Covid-19.“ Na preskúmanie tohto aspektu je preto potrebné naplánovať následné štúdie. Postihnuté osoby môžu potrebovať skoršiu obnovenú vakcináciu, aby boli chránené pred ochorením ako iné očkované osoby. Odborník v súčasnosti spolu s kolegami skúma situáciu s T bunkami u ľudí s nadváhou, fajčiarov a ľudí s vysokým krvným tlakom alebo metabolickými poruchami.

Blíži sa obdobie dovoleniek: Očkovanie Sputnikom V môže Slovákom narobiť poriadne problémy

„Ak sa tieto predbežné údaje potvrdia, treba sa pokúsiť nájsť spôsoby, ako posilniť imunitný systém, aby títo pacienti lepšie reagovali na vakcínu,“ vysvetľuje Watanabe.

Watanabe radí osobám, ktoré môžu byť ovplyvnené, aby podnikli preventívne opatrenia: „Chudnutie, liečba vysokého krvného tlaku a ukončenie fajčenia môžu byť užitočnými intervenciami pred očkovaním, aby sa obmedzila pravdepodobnosť vzniku nižších hladín protilátok.“

Viac o téme: FajčenieOčkovanieObezitaVakcínaProtilátkyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu