Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľká ANALÝZA sucha na Slovensku za rok 2020: Viaceré oblasti čelili extrémnej situácii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ )

BRATISLAVA – Uplynulý rok nebol v kontexte meteorologického a pôdneho sucha až taký výnimočný a bol menej suchý. Najhoršia situácia nastala počas apríla a mája. Klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) toto obdobie označili za výraznú epizódu sucha.

Meteorologické sucho 

Výrazné až extrémne sucho sa prvýkrát v roku 2020 objavilo už v januári. Najzasiahnutejšie oblasti boli Zemplín a Šariš. Vo februári a marci bola situácia lepšia a len na niektorých miestach sa vyskytlo mierne sucho. Výrazné zhoršenie nastalo podľa klimatológov až v apríli. „Extrémne sucho sa objavilo hneď na začiatku mesiaca, pričom hodnoty indexu SPEI (Štandardizovaný zrážkový a evapotranspiračný index) klesli pod hranicu -2 na všetkých staniciach na Slovensku,“ informovali odborníci s tým, že na väčšine staníc extrémne sucho trvalo viac ako dva týždne.

Rok 2020 bude jedným z troch najteplejších rokov histórie: FOTO Na Sibíri namerali rekordnú horúčavu

SHMÚ v analýze zverejnenej na svojom webe ďalej uvádza, že počas tejto veľmi suchej epizódy bola najnižšia hodnota indexu SPEI v Nitre - až -3,55. Ojedinele extrémne suché podmienky pretrvali až do začiatku mája. V danom mesiaci sa potom situácia zlepšovala.

Počas leta bola situácia na väčšine územia Slovenska priaznivá. Krátkodobé zhoršenie podľa klimatológov prišlo v septembri, kedy hodnota indexu SPEI klesla opäť pod -2. „Extrémne sucho v tomto období trvalo najviac 5 dní a najnižšie klesla hodnota indexu SPEI na -3 v Michalovciach,“ spresnili odborníci.

Na konci septembra a v priebehu októbra už bolo dostatok zrážok. V druhej polovici októbra boli veľmi vlhké až extrémne vlhké podmienky. „November bol zrážkovo podnormálny, čo spôsobilo, že indexy sucha opäť poklesli. Od začiatku decembra sa postupne rozšírilo extrémne sucho na Kysuciach, Orave, Považí a Hornej Nitre,“ uviedol hydrometeorologický ústav.

Priebeh indexu SPEI v roku 2020 na štyroch vybraných meteorologických staniciach
Zobraziť galériu (4)
Priebeh indexu SPEI v roku 2020 na štyroch vybraných meteorologických staniciach  (Zdroj: SHMÚ)

Pôdne sucho 

Vlani v januári sa na strednom a východnom Slovensku objavilo na pár týždňov len ojedinele mierne až výrazné sucho. Vo februári bola väčšina Slovenska bez rizika sucha. SHMÚ konštatuje, že tento stav pretrval až do tretej marcovej dekády. Na konci marca sa mierne sucho začalo rozširovať na severe krajiny. Počas apríla sa situácia ešte zhoršovala. „Výrazné až extrémne sucho bolo už v druhej polovici apríla na väčšine územia, pričom najhorší stav bol 26. apríla 2020,“ uviedli klimatológovia.

Intenzita sucha na Slovensku dňa 26. apríla 2020
Zobraziť galériu (4)
Intenzita sucha na Slovensku dňa 26. apríla 2020  (Zdroj: SHMÚ)

Najzasiahnutejšie oblasti boli severná časť východného Slovenska, Orava, Kysuce, Liptov, Spiš a Slovenské rudohorie. Na juhozápadnom Slovensku sa situácia zhoršila až na začiatku mája. V tomto období bol deficit pôdnej vlahy na takmer celom území krajiny. „Najvyššie hodnoty deficitu boli až -80 mm na Spiši, Zamagurí, Orave a Kysuciach. Relatívne nasýtenie v povrchovej vrstve kleslo pod hranicu 50 % na takmer 90 % územia,“ ozrejmil SHMÚ a doplnil, že tento nepriaznivý stav pretrval približne do polovice mája, na strednom Slovensku lokálne až do prvej júnovej dekády.

Apríl bol na viacerých miestach tiež veľmi suchý. Na Podunajskej nížine na niektorých miestach spadlo menej ako 2 mm zrážok za celý mesiac. „V hlbšej vrstve bolo výrazné až extrémne sucho ojedinele v Slovenskom rudohorí a na západnom Slovensku približne do polovice júna,“ uviedol ústav. Relatívne nasýtenie v júni a v júli bolo podľa SHMÚ na Podunajskej nížine prevažne 20 až 50 %, na ostatnom území Slovenska bolo nasýtenie vyššie ako 50 %.

Výrazné sucho sa znova objavilo na Orave až koncom augusta. V prvej polovici septembra sa tu však situácia zlepšila. Výrazné sucho sa objavilo aj v druhej polovici septembra ojedinele na krajnom východe a v Žilinskom kraji. Na prelome septembra a októbra sa vlaha postupne doplnila. Počas októbra a do prvej polovice novembra bolo územie Slovenska bez rizika sucha. V druhej polovici novembra sa situácia začala postupne zhoršovať v Žilinskom kraji. V polovici decembra už bolo výrazné sucho na Orave, Kysuciach a ojedinele aj na Považí.

Viac o téme: SlovenskoSHMÚ2020SuchoKlimatológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu