Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko na záver roka zasiahli povodne: FOTO Situácia je dramatická hlavne na východe

Potoky sa začínajú dvíhať.
Potoky sa začínajú dvíhať. (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

BRATISLAVA/SNINA - Počasie na konci roka 2020 predsa len ešte ukazuje svoju odvrátenú a negatívnu tvár. Namiesto snehových vločiek sa v niektorých obciach musia boriť so zatopenými záhradami, pivnicami a cestami. Situácia sa nelepší a povodne hlásia aj niektoré obce na východe.

"Nakoľko väčšina zrážok v nižších polohách spadla v kvapalnej forme, vodné toky začali vo večerných a nočných hodinách prudko stúpať. A to najmä v povodiach, ktoré sú lokalizované v spomínaných náveterných oblastiach," tvrdí Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Situácia by sa našťastie horšiť nemala

"Aktuálne už zrážky ustali, preto by vodné hladiny na tokoch nemali ďalej stúpať. Podľa predpokladaného vývoja počasia očakávame v horných úsekoch tokov poklesy po kulmináciách, v stredných a dolných úsekoch tokov ešte vzostup z dotekania, na Dunaji a Morave ustálenosť vodných hladín. Opätovné vzostupy očakávame zajtra nadránom po nočných zrážkach. Hydrologickú situáciu budeme priebežne  sledovať a aktualizovať," myslia si odborníci.

Okres Snina hlási zaplavené pivnice a cesty

Po výdatnom daždi došlo v utorok v obciach Belá nad Cirochou a Dlhé nad Cirochou v okrese Snina k lokálnym záplavám. Voda tam zaplavila cesty, záhrady a pivnice rodinných domov. V jednej z obcí bol vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Dobrovoľní hasiči na mieste odstraňujú následky.

"O 7.00 h bol vyhlásený druhý povodňový stupeň. Na viacerých uliciach došlo k zaplaveniu rodinných domov a pozemkov. Zasahuje 12 našich dobrovoľných hasičov s dvoma autami, protipovodňovým vozíkom a čerpadlami. Časť z nich 'vrecuje', ďalší rozvážajú piesok alebo odčerpávajú vodu z pivničných priestorov a dvorov," uviedol starosta obce Dlhé nad Cirochou Ján Kníž.

Obec leží podľa jeho slov v údolí rieky Cirochy, po dvoch stranách majú kopce. "Nebola to ani prietrž, ale pomerne husto pršalo celú noc. Najväčší problém je, keď sa začne púšťať Starina, vtedy sa naplní koryto rieky Cirochy, ktorá potom neprijíma miestne potoky, tie sa vzdúvajú a následne vylievajú," skonštatoval starosta s tým, že na obecnom majetku zatiaľ neevidujú žiadne škody. "Zatiaľ len na súkromnom majetku občanov, ale v akej výške, to sa teraz nedá odhadnúť," doplnil Kníž.

Inde už voda opadla

V Belej nad Cirochou už voda podľa starostu Jána Vajdu opadla a nerobí už problémy. Ako povedal, keď nebude ďalej pršať, bude to pozitívne. "Máme odvádzací žľab na dažďovú vodu. V poslednej dobe sme zistili, že už nestačí. Projektuje sa nový spôsob, ako by sme v hornej časti presmerovali vodu za dedinu. Návrh riešenia máme, mal by sa dokončiť projekt, ako to budeme robiť. Kým to urobíme, tak nás to ešte bude ohrozovať. Voda sa nám vylieva zo žľabu, prelieva sa pod chodníkom a cestou prvej triedy Humenné – Snina," vysvetlil starosta.

Na ceste bolo podľa jeho slov asi 20 centimetrov vody, autá išli preto veľmi pomaly. "Za cestou nám zaplavilo pivnice asi v štyroch domoch a za jedným domom hospodársku časť. Sú tam naši dobrovoľní hasiči, už by mala byť vyťahaná voda a následne to vysušujeme," dodal Vajda.

Riziko v blízkosti Trebišova

Zvýšené riziko povodní z trvalého dažďa na Slovensku naďalej pretrváva. Podľa aktualizovanej situácie vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu najvyššieho, tretieho stupňa pre lokalitu Trebišov-Roňava v dolnej časti povodia Bodrogu. Naopak, pre okres Prievidza znížili meteorológovia výstrahu z tretieho na druhý stupeň.

Rovnako výstraha druhého stupňa platí pre okres Trenčín, v ďalších okresoch Trenčianskeho kraja a hornej Nitry - Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou, Topoľčany, Partizánske a Zlaté Moravce, pretrváva hydrologická výstraha prvého stupňa.

Viac o téme: PovodnePočasieSlovenskoSnina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu