Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Slovensko čaká ZVRAT v počasí: Meteorológovia prezradili, kde bude najchladnejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) prišiel s vyhliadkou počasia na tento týždeň. Zmena podľa všetkého nastane v stredu, kedy do severnej Európy od východu prenikne ešte chladnejší vzduch.

V nedeľu sme vám priniesli predpoveď počasia na najbližšie dni. Meteorológovia zo SHMÚ na sociálnej sieti z noci na pondelok tiež priblížili, ako bude vyzerať tento týždeň.

Na úvod uviedli, že do našej oblasti už dlhšiu dobu zasahuje rozsiahla oblasť nízkeho tlaku z južnej Európy a naše územie je väčšinou v teplom južnom prúdení na jej prednej strane. „Teplota je tak výrazne nad dlhodobým priemerom a zrážky sú snehové väčšinou len na horách,“ skonštatovali s tým, že súčasne po okraji tejto níže sa do západnej Európy postupne dostáva chladný vzduch od severovýchodu. Výsledkom je podľa nich zaujímavá situácia, v ktorej je nad Španielskom, Francúzskom či Britskými ostrovmi, chladnejšia vzduchová hmota ako u nás.

Slovensko čaká ZVRAT v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Pripravte sa na zmenu v počasí

Situácia sa však v priebehu budúceho týždňa zmení. „Chladná vzduchová hmota sa začne presúvať od západu do našej oblasti a zároveň približne v polovici týždňa prenikne do severnej Európy od východu ešte chladnejší vzduch. Výsledkom tak bude chladná vzduchová hmota nad značnou časťou Európy niekedy koncom týždňa,“ uviedol hydrometeorologický ústav.

Slovensko čaká ZVRAT v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Podľa meteorológov sa počas postupného ochladzovania budú cez našu oblasť presúvať jednotlivé tlakové níže, ktoré aj do nižších polôh miestami prinesú snehové zrážky, síce podľa aktuálnych predpovedných materiálov je len malá pravdepodobnosť, že by mohli byť výdatné. „Vznik snehovej pokrývky v nížinách je tak otázny, rovnako ako jej udržanie. Najmä na juhu sa pri kladnej teplote môže malé množstvo snehu rýchlo roztopiť. Na severe sa však postupne vyskytnú celodenné mrazy a pri malej oblačnosti a snehovej pokrývke teplota v dolinách poklesne aj pod -10 °C,“ načrtol SHMÚ.

Slovensko čaká ZVRAT v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Dočkáme sa pravej zimy?

Postupne sa výraznejšie ochladí aj v európskom Rusku a severnej Európe. Meteorológovia tvrdia, že blízkosť studenej vzduchovej hmoty v priebehu januára zvyšuje pravdepodobnosť, že sa tento vzduch aspoň čiastočne dostane aj do našej oblasti. V takom prípade by zrážky boli väčšinou snehové. „Január tak má jednoznačne väčšiu šancu, aby priniesol zimné počasie, čo o decembri už povedať nemôžeme,“ dodali.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu