Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kvôli veži v Bachledovej padol les: Staviteľ sa v minulosti k výrubu priznal, dnes od neho dáva ruky preč

Vyhliadková veža v Bachledovej doline Zobraziť galériu (5)
Vyhliadková veža v Bachledovej doline (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

BRATISLAVA – Les v blízkosti terajšieho lyžiarskeho strediska Bachledka Ski & Sun nahradila široká cesta, po ktorej vozili stavebný materiál na výstavbu masívnej veže. Staviteľ atrakcie však o stavebné povolenie žiadal až po dokončení veže. Vlastníci okolitých pozemkov žijú v obavách, pretože atrakcia vyrástla vďaka nezákonne vyrúbanej ceste na ich pozemkoch a bez ich súhlasu.

Cesta leží v katastri obce Tatranská Lomnica, ktorá patrí pod mesto Vysoké Tatry. Mesto ani Správa TANAP-u však povolenie na výrub nevydali. Nelegálny výrub či výstavba prístupovej cesty spred niekoľkých rokov však dodnes nie sú potrestané s staviteľ cestu naďalej využíva. Informoval o tom portál Aktuality.sk. „Bolo to na prelome júna a júla 2017, doslova vyrúbanú diaľnicu sme našli po návrate z dovolenky, keď sme s tým už nemohli nič urobiť. Podľa mňa to urobil náročky počas mojej dovolenky, aby som mu v tom nebránil,“ cituje portál jedného z vlastníkov miestnych pozemkov. Väčšina vlastníkov podľa neho s výrubom nesúhlasila.

FOTO Slováci si užívajú predvianočné svahy: Zívajú prázdnotou, bezpečnosť je samozrejmosťou

Staviteľ veže Martin Paško Aktualitám povedal, že firma Immobau, ktorej je konateľom, výrub nerealizovala a ani ho nezadala inej firme. V auguste 2017 ale tvrdil niečo iné. Pre RTVS sa k výrubu priznal a podľa jeho slov s ním súhlasilo aj 80 percent majiteľov lesných pozemkov. Dokonca prezradil, že stavebné povolenie na výstavbu cesty neexistuje a že oň chce požiadať dodatočne. Na svoju obhajobu dodal, že iba spevnil jestvujúcu cestu, a vyrúbané boli len náletové dreviny pozdĺž cesty.

Výstavba veže v Bachledovej doline
Zobraziť galériu (5)
Výstavba veže v Bachledovej doline  (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Cesta prešla terénnymi úpravy bez povolenia

„Cesta mala rozostavané pozdĺžne odvodnenie, priečne priepusty a rozšírené miesta na otáčanie vozidiel,“ skonštatoval dendrológ Mário Humený zo Správy TANAP-u. V úseku, kde je parkovisko, bol kedysi dokonca potok. Portál odvolávajúci sa na svoj zdroj z okresného úradu píše, že na takúto úpravu vodného toku staviteľ veže nemal povolenie.

Na novovzniknutej ceste sa podľa miestnych v apríli 2018 uskutočnil štátny stavebný dohľad, ktorý vyzval na okamžité zastavenie terénnych úprav. Súčasne mali prebiehať aj viaceré trestné stíhania. Za tri roky však nikoho neobvinili. Výrub prešetrovala Správa TANAP-u aj polícia.

Tamojší vlastníci pozemkov sa obrátili na ombudsmanku, no podľa nej k porušeniu základných ľudských práv a slobôd vtedy nedošlo. Vo vyjadrení pre Aktuality.sk ale uviedla, že v prípade takéhoto podozrenia je možné opäť podať podnet.

Podľa Humeného nejde o lesné pozemky, ale o trvalé trávnaté porasty, čiže výrub sa má posudzovať podľa zákona o ochrane prírody a krajiny, nie podľa lesného zákona.

Kvôli veži v Bachledovej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

Problémom je aj reštaurácia, ktorá je súčasťou hornej stanice lanovky

Reštauráciu na úradoch evidujú ako vstupný objekt s reštauráciou, ktorý majiteľ v určitom období užíval bez povolenia. Okresný úrad ho za takéto konanie nepokutoval. Slovenská inšpekcia životného prostredia vlani spozorovala, že odpadové vody boli vypúšťané voľne do prírody a Paškovej spoločnosti Immobau udelila pokutu v sume 2 000 eur. O dva mesiace neskôr vydal okresný úrad stavebníkovi dodatočné povolenie na užívanie. Riaditeľ okresného úradu Jozef Bednár tvrdí, že takéto povolenie sa vníma ako dodatočná kolaudácia, no vec ešte nie je ukončená. „Spis si zobrala polícia a doteraz ho nevrátila,“ dodal. Paško sa vyjadril, že "spoločnosť Immobau žiadnu reštauráciu ani objekt neprevádzkovala bez povolenia".

Pokuta od inšpekcie nie je jedinou, ktorú Paškova firma dostala. Vlani ju sumou 20-tisíc eur pokutovalo ministerstvo dopravy za to, že postavila dráhu kabínkovej lanovky GD10 Leitner bez stavebného povolenia. Zhotoviteľovi, ktorým je firma Lagamba, udelil rezort 15-tisícovú pokutu. Ešte v tom istom roku mali obe strany zaplatiť ďalšiu pokutu od ministerstva, ktorú dostali za stavbu a užívanie nepovolených priestorov v objekte hornej stanice kabínkovej lanovej dráhy. Stavebník i zhotoviteľ ale podali voči pokute rozklad.

Martin Paško má niekoľko firiem, cez ktoré podniká. Otázniky vyvolávajú aj jeho biznis partneri, medzi ktorými je podľa Aktualít Kočnerov advokát Andrej Šabík či Peter Struhár, ktorý bol bývalým spoločníkom Borisa Kollára vo Fun rádiu.

Viac o téme: LesVežaVýstavbaBachledova dolina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu