Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Naď rokoval s Karrenbauerovou: Ocenil spoluprácu v obrane, úroveň vzťahov by sa mala prehlbovať

Na snímke nemecká ministerka obrany Annegret Krampová - Karrenbauerová a minister obrany SR Jaroslav Naď Zobraziť galériu (3)
Na snímke nemecká ministerka obrany Annegret Krampová - Karrenbauerová a minister obrany SR Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Pozície Slovenskej republiky a Nemecka sú v mnohom totožné. Úroveň bilaterálnych vzťahov by sa mala ešte prehlbovať. Slovenskí vojaci by mali od augusta pôsobiť v rámci jednotky nemeckého námorníctva v operácii Irini, rozvíjať sa má tiež spolupráca v oblasti zbrojenia. Minister obrany SR Jaroslav Naď to uviedol po piatkovom rokovaní s ministerkou obrany Spolkovej republiky Nemecko Annegretou Kramp-Karrenbauerovou.

Poznamenal, že ide o prvú návštevu nemeckého ministra obrany v BA po 12 rokoch. "Som veľmi rád, že dnes som mohol jasne deklarovať zdieľanie spoločných hodnôt, a že aj menšia krajina, akou je Slovenská republika, môže mať jasné a výrazné slovo v zintenzívňovaní medzinárodnej spolupráce a presadzovaní svojich bezpečnostných a obranných záujmov," uviedol Naď.

Minister obrany SR Jaroslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Karrenbauerová nazvala Slovensko partnerom i priateľom. "Bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a Nemeckom je na veľmi dobrej úrovni a osvedčila sa už aj v minulosti. Aj to je jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla, že úrad nemeckého pridelenca obrany na Slovensku ostane zachovaný," vyhlásila šéfka nemeckého rezortu obrany. Vyzdvihla tiež pôsobenie príslušníkov Vojenskej polície na nemeckej fregate v operácii Sophia v Stredozemnom mori. Nadviazať by na ňu mala od augusta účasť slovenských vojakov v operácii Irini.

Spolupráca v oblasti zbrojenia

Ministri debatovali tiež o zintenzívnení spolupráce v oblasti zbrojenia. Zhodli sa, že posilnením zbrojenia a výdavkov na obranu sa podporuje aj hospodárstvo krajín. Karrenbauerová ocenila tiež podporu Slovenska v témach, ktoré sú pre nemecké predsedníctvo v Rade Európskej únie strategické, napríklad Strategický kompas či projekty v rámci stálej štruktúrovanej spolupráce Európskej únie (PESCO). Avizovala tiež augustové rokovanie všetkých ministrov obrany Európskej únie.

Nemecká ministerka obrany Annegret
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Súčasnú spoluprácu krajín predstavuje podľa Naďa napríklad participácia nemeckých spoločností na modernizácii ozbrojených síl. Krajiny sa podieľajú tiež na spoločných projektoch v rámci PESCO a stretávajú sa aj na spoločných misiách. Nemecká ministerka doplnila, že novým projektom, ktorý vzišiel zo skúseností z koronakrízy, by mohla byť spolupráca medicínskych jednotiek krajín, aby sa v prípade potreby dokázali v budúcnosti zomknúť a čeliť podobným pandémiám.

Viac o téme: ObranaNemeckoSlovenskoJaroslav NaďAnnegret Krampová - Karrenbauerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu