Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Predseda Súdnej rady Mazák: Odmietnutie 4 kandidátov na post sudcu v Luxemburgu je medzinárodná hanba

Ján Mazák
Ján Mazák (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA – Odmietnutie už štyroch slovenských kandidátov na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) je medzinárodná hanba. Meno nového kandidáta by Súdna rada SR mohla poznať koncom septembra. Uviedol to predseda Súdnej rady SR Ján Mazák v reakcii na späťvzatie kandidatúry Michala Kučeru vládou SR.

„Stalo sa síce, že niekoľkým členským štátom vrátili jedného nespôsobilého kandidáta, ale štyria boli odmietnutí len na Slovensku. Dôvod spočíval v neschopnosti pochopiť, že vláda a Súdna rada nemohli nanútiť svojho kandidáta,“ vysvetlil Mazák. Za zanovitý prístup považuje odmietnutie nominovať výlučne kandidáta, ktorý by obstál pred výborom 255 (nazývaný je podľa článku 255 Zmluvy o fungovaní EÚ, pozn.) a bol by preto spôsobilým vykonávať funkciu sudcu Všeobecného súdu EÚ.

Rozhodnutie vlády vziať kandidatúru späť sa podľa Mazáka zjavne opieralo o negatívne stanovisko tohto výboru. „Dá sa len predpokladať, že Michal Kučera nedokázal pred výborom 255 potvrdiť svoju spôsobilosť byť sudcom Všeobecného súdu,“ myslí si Mazák s tým, že výbor komunikuje výlučne smerom k vládam členských štátov. Meno nového kandidáta na post dodatočného sudcu by Súdna rada podľa Mazáka mohla poznať koncom septembra. Vtedy by mali voliť aj kandidáta pre Súdny dvor EÚ. 

Vláda vzala späť kandidatúru Kučeru na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu na svojom stredajšom (15. 7.) rokovaní. Súdnej rade odporúča navrhnúť nového kandidáta. Kučera bol štvrtým slovenským uchádzačom o tento post. Rovnako ako tí predchádzajúci neuspel. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016. Okrem Kučeru boli v minulosti kandidátmi Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana. Poradný výbor Rady EÚ neodsúhlasil kandidatúru ani jedného z nich.

Viac o téme: SudcoviaPredsedaOdmietnutieKandidátiLuxemburgJán MazákSúdna rada SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu