Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico: Vzorom mojej vlády je Jánošík

Fico si pri oslavách vzniku Slovenska spomenul i na Jánošíka.
Fico si pri oslavách vzniku Slovenska spomenul i na Jánošíka. (Zdroj: ČTK)

MARTIN - Niekoľko stoviek ľudí prišlo dnes napriek mrazu do Martina, aby si pripomenuli 15. výročie vzniku Slovenska. Vlastenecké prejavy politikov odmeňovali potleskom alebo mohutným mávaním slovenskými zástavami.

Asi najväčší aplauz zožal premiér Robert Fico, ktorý si pri spomienke na významné historické udalosti a osobnosti v dejinách Slovákov spomenul aj na Juraja Jánošíka. Zbojníka, ktorý "bohatým bral a chudobným dával", označil za veľký vzor svojej vlády.

"Slovensko je od 20. storočia stále na vzostupe. Teraz kotvíme v prístave Slovenská republika, ktorý sme si sami vybudovali," povedal s už vážnou tvárou Fico.

Podľa neho nie je náhoda, že oslavy vzniku samostatného štátu, ktorý vznikol pred 15 rokmi po rozpade Československa, sa tento rok presunuli z Bratislavy do Martina. Toto mesto totiž podľa premiéra v 19. storočí hralo dôležitú úlohu pri formovaní národného povedomia Slovákov. Fico nezabudol pripomenúť ani október 1918, kedy sa Slováci práve v Martine prihlásili k novovzniknutému Československu. Podľa neho tak urobili preto, aby sa bránili ďalšej maďarizácii.

Ľudia tlieskali premiérovi aj za prísľub zlepšovania ich sociálnej situácie. Podľa premiéra na Slovensku nesmie dôjsť k zhoršovaniu životnej úrovne obyvateľov, lebo tí sa svojou tvrdou prácou postarali o ekonomické úspechy krajiny.

O zlepšovaní sociálneho postavenia Slovákov hovoril aj predseda parlamentu Pavol Paška. Prezident Ivan Gašparovič pripomenul, že je dôležité nezabúdať na vlastné dejiny.

Niektorí premrznutí účastníci zhromaždenia sa snažili rozprúdiť stuhnutú krv v žilách aj podupkávaním pri vystúpení folklórneho súboru Lúčnica. Ďalší zasa dali prednosť poháriku vína. Dvojica dôchodcov však horúcemu nápoju odolávala. Chcela si počkať až na punč, ktorý mali večer rozdávať členovia vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu