Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kriminalista Snopko o zločinoch počas koronakrízy: Bude to ako vo westerne, hyeny budú využívať maskovanie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook, Getty Images)

BRATISLAVA - Kriminálnici si neberú voľno ani počas pandémie. Dôkazom je množstvo prípadov, o ktorých pravidelne informuje slovenská polícia. Odhliadnuc od úradujúcich lupičov, vreckárov či "pretekárov" na cestách, však verejnosť vníma aj správy o krvavých a násilných zločinoch za stenami domov a bytov.

Ako vníma aktuálnu situáciu, a čo predpokladá v súvislosti s kriminalitou odborník? "Bude to ako vo westerne," okomentoval bývalý kriminalista Matej Snopko. "Niektoré hyeny začnú maskovanie využívať na prepady. Ale nebude im to nič platné," dodal s tým, že je otázne, kedy sa spustí skutočný cirkus. Pandémia podľa Snopka vytvorila živnú pôdu najmä pre vreckárov a zlodejov.

Kriminalista Matej Snopko.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Matej Snopko)

Môžu sa cítiť sebavedomejšie, keďže situácia im hrá do karát. Povedia si, kto ma spozná? Maskovaní sú predsa všetci. Snopko ale upozornil, že netreba zabúdať na to, že svedkovia vedia neraz poskytnúť veľmi presný opis páchateľa. A to aj bez toho, aby videli jeho tvár. Postava, pohyby, chôdza... To všetko sú cenné informácie pre políciu.

"Potom sú tu zločinci, s prepáčením maskované hov*dá, ktoré vykrádajú drobných živnostníkov. Zameriavajú sa na prevádzkové veci, no proste hnus," neskrýval Snopko znechutenie vzhľadom na existenčné problémy mnohých Slovákov. V súvislosti so zločinmi však netreba zabúdať ani na porušovanie karantény. "Takí ľudia sú egoisti. Len ja, ja a ja. A moje potreby. Neuvedomujú si, že sa im to môže vrátiť, že môžu ochorieť," povedal Snopko.

Napätie môže mať tragický koniec

Hororové prípady sa ale odohrávajú aj za dverami domácností. "Ľudia začínajú mať ponorkovú chorobu. Matka "vŕta" do syna, syn do matky... Vyvrcholí do "zauchom" a potom jeden z nich vezme nôž. To si samozrejme vymýšľam, je to príklad," opísal jeden z možných scenárov Snopko. Aby boli vzťahy dobré, musia podľa neho ľudia počúvať jeden druhého. Byť ochotní komunikovať, aj keď sú uzavretí v jednom priestore. "A keď niekto nie je ochotný, vzniká napätie, ktoré môže mať aj tragický koniec," dodal.

"Je dosť veľa ľudí, ktorí v bežnom živote utekajú jeden od druhého. A to platí aj v prípade serióznych manželských párov. Muž zdrhá do garáže, na ryby, žena do nákupného centra, ku kamarátke. A teraz? Musia byť spolu. Napätie sa prehlbuje a niekedy to vybuchne," vysvetlil.

Kriminalista Snopko o zločinoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa Snopka si v dnešnej dobe ľudia nevedia vážiť, čo majú, teda rodinu a vzťahy. Nevedia sa tešiť z toho, že napriek tomu, čo sa deje, môžu chvíľu pobudnúť doma, oddýchnuť si. " Aj napriek koronavírusu som spokojný, že konečne máme na seba viac času," priznal otvorene.      

Dôveruj ale preveruj 

A čo odkazuje verejnosti? Kritické situácie podľa neho ľudstvo zvláda predovšetkým vďaka tomu, že sa ľudia spoja, sú voči sebe zhovievavejší. "Ale treba mať na pamäti, že nás môže poľahky niekto okradnúť, oklamať. Dajte si pozor, keď vám niekto zaklope na dvere, že ide niečo zisťovať," uviedol s tým, že platí staré známe "dôveruj, ale preveruj". "Ak si nie ste istí, treba sa radšej obrátiť na políciu. Veď keby ja k vám idem naozaj vyberať peniaze na zbierku na charitu, a zavoláte políciu, no a čo, neutečiem. "Skasírujem" aj ich," zavtipkoval na záver Snopko.

Aké prípady zamestnali políciu za posledné týždne? 

  • 21. apríla: K tragickej udalosti došlo v jednom z bytov na Okružnej ulici v meste Michalovce. Podľa informácií od košickej krajskej policajnej hovorkyne Jany Mésarovej fyzickému útoku predchádzala hádka medzi príbuznými. Bodno-rezné poranenia, ktoré utrpel 41-ročný muž, boli nezlučiteľné so životom, podľahol im na mieste. Polícia neskôr informovala, že muža mala úmyselne usmrtiť jeho matka. (tasr)
  • 20. apríla: Z prečinu porušovania povinností za krízovej situácie obvinili 39-ročného Prešovčana. Ten odmietol rešpektovať pravidlá povinnej karantény v zariadení v Gabčíkove. Opustil samovoľne priestory izby bez použitia rúška a snažil sa dostať mimo budovu zariadenia. Počas incidentu vulgárne napádal personál a aj zasahujúce zložky, ktorých svojím správaním ohrozoval na zdraví. (tasr)
  • 6. apríla: Polícia vyšetruje aj prípad zabitia 64-ročného muža z obce Horná Potôň v okrese Dunajská Streda. V byte ho mal napadnúť jeho 63-ročný brat, obeť mala na hrudníku viaceré zranenia. (tasr)
  • 6. apríla: Trest odňatia slobody až na osem rokov hrozí 72-ročnému mužovi z okresu Bánovce nad Bebravou, ktorý sa mal svojmu bratovi vyhrážať so zbraňou zabitím. Senior už čelí obvineniu zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z prečinu nebezpečného vyhrážania.(tasr)
  • 23. marca: Obvineniu z prečinu nebezpečného vyhrážania a prečinu útoku na verejného činiteľa čelí aj 24-ročný muž z okresu Prievidza. Po tom, ako sa vrátil zo zahraničia a bol v domácej karanténe, sa mal po požití alkoholu vyhrážať svojej matke a bratovi zabitím. Informovala o tom trenčianska polícia. (tasr)
Viac o téme: NásilieKriminalitaMatej Snopko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu