Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Volkswagen pozastavuje výrobu: Analytik varuje pred čiernym scenárom, obrovský dopad na Slovensko

Volkswagen Slovakia Zobraziť galériu (4)
Volkswagen Slovakia (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Nemecký výrobca áut Volkswagen pozastaví produkciu vo väčšine závodov na dva týždne pre neistotu v oblasti dopytu po autách a pre neistotu v otázke subdodávok, ktorú vyvoláva šírenie koronavírusu. Uviedol to v utorok generálny riaditeľ firmy Herbert Diess. Podľa agentúry DPA, ktorá citovala zástupcov zamestnancov, vo väčšine závodov bude posledná pracovná zmena pred prerušením výroby v piatok. Ako toto pozastavenie výroby vidí analytik?

Šéf Volkswagenu Herbert Diess uviedol, že rok 2020 je veľmi ťažký a pandémia koronavírusu predstavuje neznáme prevádzkové a finančné problémy. Finančný riaditeľ Frank Witter v súvislosti s vplyvom koronavírusu na globálnu ekonomiku povedal, že nie je jasné, ako vážne a ako dlho to bude ovplyvňovať Volkswagen Group.

"V súčasnosti je takmer nemožné urobiť spoľahlivú prognózu. Využívame všetky opatrenia na podporu našich zamestnancov a ich rodín a na stabilizáciu nášho podnikania," konštatoval. Podľa agentúry AP Volkswagen už prerušil výrobu v Španielsku.

Volkswagen pozastavuje výrobu: Analytik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Bude to mať dopad na celú slovenskú ekonomiku, tvrdí analytik

Spoločnosť Volkswagen Slovakia dočasne zastavuje výrobu. Bude sa to týkať všetkých troch jej závodov na Slovensku (Bratislava, Martin, Stupava) a bezmála 15-tisíc zamestnancov. Podobný krok oznámila aj PSA Trnava s počtom pracovných pozícií 4 500. "Závažné dopady to bude mať na celú slovenskú ekonomiku," uviedol Martin Sklenář, analytik Saxo Bank.

"Bratislavský Volkswagen (VW) je najväčším zamestnávateľom na Slovensku. Jeho nútená odstávka bude stáť nielen VW, ale aj slovenskú ekonomiku veľa peňazí," uviedol s tým, že vo VW sa autá vyrábajú a distribuujú do 148 krajín sveta. Firma má teda obrovský výrobný záber.

Volkswagen pozastavuje výrobu: Analytik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Ako ďalej uvádza Sklenář, každý deň odstávky bude mať nielen ekonomické, ale aj sociálne dopady. "Pri variante dvojtýždennej odstávky môžeme odhadovať negatívny dopad na priemyselnú produkciu v rádoch desiatok miliónov eur. Nemyslím si však, že rozhodnutie koncernu Volkswagen bude v platnosti iba na dva týždne," skonštatoval a dodal, že pri negatívnom variante môže byť výroba prerušená až na niekoľko mesiacov. 

"Automotive priemysel je hlavným pilierom ekonomiky Slovenska. Negatívny dopad na HDP bude preto výrazný. Pre tento rok sa pôvodne predikoval rast HDP Slovenska na úrovni okolo 2,2 percenta. Ak by došlo k odstaveniu výroby všetkých štyroch výrobcov automobilov na Slovensku, mohlo by to znamenať pokles HDP o 0,5 až jedno percento, v závislosti na trvaní ekonomickej stagnácie," uviedol analytik.

Volkswagen pozastavuje výrobu: Analytik
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

Ako ďalej dodáva, k automobilkám sa pravdepodobne pridajú aj firmy z ostatných sektorov. "Ak by nastala reťazová reakcia, vyvolalo by to ekonomickú recesiu a nasledoval by katastrofický scenár v podobe obrovského nárastu nezamestnanosti, čo by pre Slovensko mohlo mať zásadný vplyv nielen ekonomicky, ale predovšetkým celospoločensky," uzavrel Sklenář.

Viac o téme: ZastavenieAnalytikVolkswagenKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu