Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Alkohol pijú čoraz viac mladší ľudia

BRATISLAVA - Tisíce závislých, množstvo dopravných nehôd či klesajúci vek konzumentov a nárast počtu žien. Aj to sú prejavy pitia alkoholu na Slovensku.

Platí to napriek tomu, že prvé spolky na boj s alkoholizmom vznikali v Uhorsku už pred viac ako 160 rokmi. Pálenka, víno či pivo ostávajú naďalej najproblémovejšou drogou na Slovensku, zhodli sa oslovení odborníci.

"Oproti minulosti prichádzajú mladí ľudia s rozvinutou závislosťou. Je to alarmujúci nárast," zhrnul svoje skúsenosti riaditeľ Odborného liečebného ústavu psychiatrického z Prednej Hory Oleg Martinove. Zatiaľ čo dlhé roky bol typický závislý pacient vo veku 45 až 55 rokov, v súčasnosti sa prichádzajú liečiť závislí hneď po dovŕšení osemnástich rokov, poznamenal riaditeľ asi najznámejšej protialkoholickej liečebne na Slovensku.

Alkoholová závislosť pritom v plnej miere podľa neho prepukne zvyčajne asi po piatich rokoch pitia. "Títo ľudia sú teda od 13 rokov naložení v liehu," povedal o mladých závislých Martinove.

O podobných skúsenostiach hovoril už skôr aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti Ľubomír Okruhlica. Mladiství sa podľa neho v podstatne väčšej miere než v minulých rokoch opíjajú až do bezvedomia.

Výrazný je aj nárast počtu liečených alkoholičiek, povedala ČTK primárka Psychiatrickej nemocnice Veľké Zálužie Anežka Imrišková. Vo všeobecnosti sa podľa nej v posledných rokoch zvýšil počet ľudí s duševnými poruchami a medzi nimi aj s alkoholovou závislosťou. "Pred dvadsiatimi rokmi sme na oddelení so 106 lôžkami mali 20 príjmov za mesiac a teraz máme 70 až 80," zhrnula Imrišková.

Celkovo je na Slovensku podľa Martinove asi 150.000 registrovaných alkoholikov a podľa Okruhlicu sa ďalšie tisíce ľudí závislých na alkohole neliečia. Ročne podstúpi liečbu v ambulanciách asi 25.000 a ďalších približne 7000 až 8000 ľudí skončí s vážnejšími stavmi v nemocniciach a liečebniach, dodal Martinove. Je to niekoľkonásobne viac ľudí, než sa lieči zo závislosti od ilegálnych drog ako heroín či marihuana.

Nekontrolované pitie alkoholu spôsobuje podľa Martinove nielen miliónové výdavky na liečbu závislosti a chorôb, ktoré spôsobuje, ale aj rodinné tragédie. "Okrem osobnej degradácie prestane fungovať aj celá rodina," povedal Martinove.

Podobné problémy spôsoboval alkohol už aj v minulých storočiach. V prvej polovici 19. storočia začali v Uhorsku proti alkoholizmu bojovať spolky miernosti. Prvý spolok založil podľa historičky zo Slovenskej akadémie vied Eleny Mannovej v roku 1840 Peter Árvai v liptovskej obci Bobrovec. O šesť rokov neskôr, pred 160 rokmi, vznikol aj prvý ústredný výbor spolkov miernosti, ktorých počet sa medzičasom zvýšil na niekoľko stoviek. Hoci do spolkov vstúpili a tým zároveň prisahali, že nebudú piť alkohol, desaťtisíce ľudí, časť z nich mu naďalej holdovala. Aby formálne sľub dodržali, pálenku napríklad nepili, ale jedli lyžicami, spomenula Mannová tradovaný príbeh z Hlbokého.

V súčasnosti liečba alkoholizmu podľa Martinove výrazne postúpila. K dispozícii sú nielen moderné lieky na potláčanie chuti piť alkohol, ale aj nové liečebné metódy. Pribudlo aj ľudí, ktorí sa chcú liečiť z vlastnej vôle a nie z donútenia, dodala Imrišková. Pri prvej odvykacej kúre však naďalej podľa nej uspeje len asi desať až dvadsať percent závislých. "Takmer všetci si myslia, že závislosť je vecou iných a nie jeho. Preto si dovolia pohárik, ktorý spustí ďalšie pitie," dodala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu