Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľné! Možnosť, o ktorej mamičky netušia: Opatrovanie za 840 eur mesačne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Jasle nie sú jedinou možnosť, ktorú majú pracujúce mamičky. Pre mnohé totiž otázka o tom, či ísť do práce, alebo zostať doma s dieťaťom nie je možnosťou voľby, ale viac-menej nutnosťou. Existuje však možnosť, ako si privyrobiť a ostať doma s dieťaťom. Simona Petríková, v súčasnosti nezaradená poslankyňa Národnej rady SR, radí mamičkám, ako si privyrobiť domácim opatrovaním.

Mnohé mamičky o tejto možnosti zrejme nepočuli. Simona Petrík však prišla s riešením, na ktoré upozornila po vlastnom skúmaní. Od marca platí tzv. jasličkový zákon. Podľa neho je v súčasnosti možné starať sa v domácom prostredí o tri deti do troch rokov a poberať za to od štátu finančnú odmenu - príspevok na starostlivosť o dieťa.

Príspevok vypláca štát až do výšky 280 eur, ak sa fyzická osoba zaregistruje na VÚC. "Táto možnosť je tu pre každého, kto splní podmienky. Či už pre rodičov, čo s dieťaťom doma sú a chcú sa starať napríklad o deti kamarátky, alebo aj pre starých rodičov, ktorí majú viac vnúčat," povedala poslankyňa. 

Zarobiť si môžete 840 eur

Pokiaľ je teda mamička na materskej s vlastným dieťaťom, nemusí ísť nutne do práce. "Momentálne si takto môžete privyrobiť až 560 eur mesačne, ak sa postaráte o ďalšie dve deti," hovorí Petrík s tým, že keďže túto možnosť majú aj bezdetné ženy, tie si môžu privyrobiť o trochu viac. "Môže to byť až 840 eur, ak nemáte vlastné deti a vezmete si do opatery tri deti."

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

O tejto možnosti však veľa žien nevie. Simona Petrík uvádza jediný prípad, s ktorým sa stretla. "Túto možnosť zatiaľ využila len jediná fyzická osoba – pani Jana z Turzovky. Prečo je to tak?" Pani Jana bude túto výpomoc nazývať "detská skupina". Ministerstvo ju totiž v úradníckom dialekte neprakticky pomenovalo "sociálna služba na podporu zosúlaďovania rodinného života a pracovného života poskytovaná  terénnou formou“.

Aj podľa údajov v Centrálnom registri poskytovateľov sociálnych služieb sa na založenie detskej skupiny zatiaľ ako fyzická osoba podujala len pani Anna. Ostatní 29 poskytovatelia sú buď mestá, alebo súkromné sociálne zariadenia.

Ministerstvo uvádza len stručné informácie

Ministerstvo v tomto prípade uvádza málo informácií, ktoré navyše nie sú veľmi dobre viditeľné. "Ministerstvo túto možnosť vôbec nepropaguje, len uvádza neúplné zapatrošené informácie na webovej stránke," informovala poslankyňa. Na svojich stránkach uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny uvádza základné informácie o možnosti opatrovateľstva, kvalifikačných predpokladoch a možnosti registrácie.

Neuveriteľné! Možnosť, o ktorej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ministerstvo práce SR)

 

Ako sa stať opatrovateľom?

Je naozaj ťažké dostať sa k informáciám, ako sa vlastne takým opatrovateľom môžete stať. Podľa Petrík totiž ministerstvo neuvádza presný návod a ani zoznam potrebných dokumentov. "Zákon o tejto službe hovorí v dvoch krátkych odstavcoch a povinnosti opatrovateľov nie sú jasné. Zavolala som teda na bratislavské VÚC, kde mi poskytli zoznam, ktorý je určený pre potreby registrácie jaslí (slávny jasličkový zákon)," povedala s tým, že špeciálnym zoznamom potrebných dokladov pre opatrovateľov v domácnosti nedisponujú.

"Musela som si ho vydedukovať zo zoznamu pre jasle. Zistila som, že je potrebné sa pripraviť na poriadne kolečko po úradoch a nachystať aj nemalé financie na poplatky," uviedla Petrík. Vybavenie všetkých dokladov tak môže trvať aj niekoľko mesiacov. Na opatrovníctvo je potrebné absolvovať okrem iného aj špeciálne kurzy, pokiaľ opatrovateľ nemá predchádzajúce adekvátne vzdelanie. "Najdlhším zo všetkých je 220-hodinový kurz, ktorý je potrebné podstúpiť."

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa zistení poslankyne, ktorá komunikovala s akreditovanými poskytovateľmi kurzov, ceny sa v tomto prípade líšia. "Ja som zistila cenu od 349 do 999 eur. Zatiaľ je jedinou možnosťou si ho zaplatiť," uviedla Petrík. Poskytovanie takejto sociálnej služby je možné vykonávať len na základe živnostenského oprávnenia. "Pridelenie DIČ nestačí, pretože tento postup používajú tzv. slobodné povolania a špeciálne činnosti, ktoré nie sú podnikaním," uviedla odborníčka na účtovníctvo, dane a odvody Jaroslava Lukačovičová, s ktorou poslankyňa spolupracovala.

Samozrejme, iné podmienky platia pre mamičky na materskej, mamičky na rodičovskej dovolenke, ženy, ktoré majú o opatrovanie záujem ako o ich hlavnú pracovnú náplň atď. V praxi to však znamená, že ak mamička začne opatrovať ešte počas materskej, vyhne sa odvodom do Sociálnej poisťovne.

"Po ukončení rodičovskej dovolenky môže mamička pokračovať v opatrovaní ako klasický živnostník. Podmienky stanovené zákonom neurčujú, že opatrovateľom môže byť len osoba na materskej alebo rodičovskej dovolenke," uviedla Petrík. To však znamená, že sa na opatrovateľa budú v praxi vzťahovať podmienky platenia odvodov rovnako, ako na klasického živnostníka.

Viac o téme: JasleOpatrovanie detíSimona Petrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu