Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zápchy, neporiadok a nefungujúce inštalácie: Bratislavská Biela noc sklamala

Biela noc Zobraziť galériu (5)
Biela noc (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Tohtoročná Biela zrejme nenadchla ľudí tak, ako organizátori chceli. Veľa ľudí, prepchaté ulice, kolabujúca doprava či nevysvietené inštalácie. To sú len niektoré z problémov, na ktoré sa návštevníci sťažovali. Chýbali aj stánky s občerstvením. Mnohí sa preto rozhodli, že sa vrátia domov.

Vyzerá to tak, že Biela noc 2017 nesplnila očakávania. Ľudia vyrazili do bratislavských ulíc, aby si túto atrakciu v sobotu večer vychutnali. Počiatočné nadšenie však vystriedala nespokojnosť. Podľa reakcií účastníkov organizátori akciu nezvládli vo viacerých smeroch.

Biela noc 2017

Dopravný chaos

Vyzerá to tak, že pre stovky chodcov bola najproblematickejšia doprava. "Najprv ste mali odkloniť všetky autá, ktoré išli do centra a mohla by tam ísť len MHD," napísal Miro s tým, že pri Medickej záhrade nebola žiadna regulácia dopravy, chýbal označený vstup aj východ. "Bol to doslova chaos."

Biela noc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Štefan Laktiš)

Na cestách v Starom meste vznikali zápchy, autá parkovali aj po chodníkoch a ľudia mali problém s prechádzaním cez cestu. Napriek posilnenej mestskej hromadnej doprave, nebola doprava vylúčená v celom Starom meste, na čo sa ľudia sťažovali. Obrovské davy sa nezmestili na chodník, a tak kráčali aj po ceste, kvôli čomu dochádzalo k spomaleniu dopravy. "Síce trasa pre rodiny s deťmi, ale neviem si predstaviť, že by deti prešli toľko km. Na MHD sa spoliehať nedalo," uviedla Zuzana. 

Zápchy, neporiadok a nefungujúce
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Obrovské masy ľudí

Na tohtoročnú akciu prišli stovky ľudí, ktorí však boli kvôli zlej organizácii a roztrúsenosti inštalácii dezorientovaní. "Prvý problém nastal pred Slovenským národným múzeom, kde bola o ôsmej projekcia. Autá z celého Slovenska sa cez dav pokúšali vliezť na parkovisko na Fajnorovom," napísala Mariana. 

Doprava kolabovala na celom nábreží, masa ľudí nestihla prejsť na zelenú na druhú stranu. "Pri niektorých atrakciách to nebolo ďaleko od ušľapania," myslí si Michal. Nehovoriac o domácich maznáčikoch a ľudí s kočiarmi, o ktorých sa ostatní v obrovskom dave potkýnali.

Biela noc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Ľudia začínali byť nervózni, mnohých táto situácia odradila od atrakcií a pobrali sa radšej domov. Chýbali dokonca aj stánky s občerstvením, len sporadicky sa vyskytovali stánky s pečenými gaštanmi. "Na takú akciu to malo v meste žiť, ľudia sa chceli občerstviť," povedala Lenka. Na chodníkoch bolo aj množstvo odpadkov a smetí. 

Nevysvietené inštalácie

Ani samotné svetelné inštalácie, ktoré boli centrom pozornosti, nespĺňali na mnohých miestach svoju funkciu. "Napríklad taký Most SNP. Bolo propagované, že tam bude osvetlenie. A kde ste ho mali? Pri Starom moste to síce nebolo zlé, ale technika nefungovala úplne stopercentne," opísala situáciu Veronika.

Problémom bolo aj tzv. bludisko, ktoré mnohí ľudia nevedeli nájsť. Organizátori vraj dali zlé informácie o tom, kde sa táto inštalácia bude nachádzať. Najprv uvádzali, že bludisko bude pri Starej radnici, ďalšia informácia bola, že sa nachádza pri nákupnom centre Eurovea. "Bola som prvýkrát a tiež posledný. Mrzí ma, že inak pekná akcia sa zmenila na obrovský chaos. Atrakcie ďaleko od seba," dodala Zuzana.

Biela noc
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Organizátorom akcie je Zuzana Pacáková, ktorá projekt Biela noc začala organizovať pred niekoľkými rokmi prvýkrát v Košiciach. Biela noc je medzinárodný umelecký projekt, ktorého úlohou je priblížiť verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Vznikla v Paríži v roku 2002. Odtiaľ sa počas niekoľkých rokov rozšíril projekt aj do iných miest, ako je napr. New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Santa Monica, Montreal, Toronto, Rím, Tel Aviv, Gaza, Jeruzalem, Madrid, Brusel, Riga, Bukurešť, Amsterdam, Brighton, Turín, Petrohrad, Košice a Bratislava.

Viac o téme: BratislavaBiela noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu