Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ministerstvo obrany chce zatraktívniť dobrovoľnú vojenskú prípravu: Pozrite sa na chystané zmeny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany chce zatraktívniť dobrovoľnú vojenskú prípravu, a preto pripravilo príslušnú novelu zákona a predkladá ju na rokovanie vlády. Na základe skúsenosti z minuloročného pilotného projektu chce ministerstvo zvýšiť finančný príspevok o približne 200 eur na 575 eur, trvanie výcviku by sa malo skrátiť z 12 na 11 týždňov a absolventi by mali mať v prípade záujmu jednoduchší vstup do ozbrojených síl, k polícii, hasičom a záchranárom.

„Dobrovoľná vojenská príprava je jednou z priorít, preto pristupujeme k zmenám, ktorými ju chceme zatraktívniť, “ uviedol minulý rok pri prezentovaní chystaných zmien minister obrany Peter Gajdoš. S výcvikom ďalších dobrovoľných vojakov rezort obrany plánuje začať ihneď po nadobudnutí účinnosti novely zákona, ktorú navrhujú od júla.

Na bilaterálnu oficiálnu rozvojovú pomoc pôjde tento rok 19 344 281 eur. Orientácia na programové krajiny zostáva nezmenená, sú nimi Afganistan, Keňa a Moldavsko. Pre humanitárnu krízu ostanú našimi teritoriálnymi prioritami Sýria a Južný Sudán, ale aj balkánske krajiny, kde budeme pôsobiť na báze humanitárnej pomoci. Sektorové priority takisto ostanú nezmenené, sú nimi vzdelávanie, zdravotníctvo, dobrá správa vecí verejných, poľnohospodárstvo, voda a sanitácia, energetika, tvorba trhového prostredia.

Vyplýva to zo zamerania bilaterálnej rozvojovej spolupráce na rok 2017 z dielne ministerstva zahraničných vecí, ktorá je tiež na programe vlády. Ako sa ďalej píše v dokumente, našimi teritoriálnymi prioritami zostanú pre humanitárnu krízu Sýria aj Južný Sudán, v centre pozornosti ostanú aj krajiny na balkánskej trase, predovšetkým Srbsko a Macedónsko. Tu však budú aktivity Slovenska implementované na báze humanitárnej pomoci, nie rozvojovej spolupráce. 

Efektívnu podporu kultúrnych a vedeckých aktivít národnostných menšín má zaistiť Fond na podporu kultúry národnostných menšín, vyplýva to z návrhu zákona z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR, o ktorej budú ministri tiež rokovať. Vo fonde majú o prideľovaní finančnej podpory rozhodovať samotní zástupcovia všetkých národnostných menšín žijúcich na území Slovenska. Ak návrh odobrí parlament, fond vznikne 1. júla tohto roka a prvé projekty podporí v roku 2018.

Splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky považuje schválenie nového zákona o fonde za svoj hlavný cieľ a tvrdí, že pomocou fondu sa stabilizuje a odpolitizuje podpora národnostnej kultúry na Slovensku. Fond na podporu kultúry národnostných menšín bude mať viac zdrojov, ako dostávajú menšiny na svoju kultúru v súčasnosti cez úrad vlády a zároveň presunie túto oblasť z úradu vlády späť na ministerstvo kultúry.

Ministerstvo vnútra by malo mať možnosť poskytovať dotácie na rekonštrukciu a modernizáciu budov hasičských zbrojníc dobrovoľných hasičských zborov obcí a tiež ich hasičskej techniky. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácii v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR, ktorá je na programe zasadnutia kabinetu. Novela podľa rezortu reaguje predovšetkým na požiadavky a podnety viacerých obcí a miest a taktiež niektorých občianskych združení, ktoré sa týkajú zabezpečovania finančných prostriedkov na technické zhodnotenie budov hasičských staníc, hasičských zbrojníc a hasičskej techniky.

Vládny kabinet bude rokovať aj o poskytnutí investičných stimulov pre štyroch investorov. Spoločnosti Franke Slovakia, Nemak, D&J Design a FAFRÁK & FAFRÁK požadujú od štátu pomoc v objeme viac ako 11 miliónov eur, a to najmä vo forme daňových úľav. Spomínané firmy by mali vytvoriť v Žiline, v Ladomerskej Vieske, Lučenci a v Betliari 500 nových pracovných miest a preinvestovať 88,5 milióna eur.

Viac o téme: Vojenská príprava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu