Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kiska nepodpísal novelu zákona na sprísnenie registrácií cirkví, poslanci prezidentovo veto prelomili

Prezident SR Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol nepodpísať novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS. No právna úprava bude platiť aj napriek tomu, keďže poslanci prvé prezidentovo veto prelomili.

Poslanci SNS v novele presadzujú, aby na registráciu cirkvi a náboženskej spoločnosti bolo potrebných aspoň 50.000 plnoletých členov - občanov SR s trvalým pobytom na Slovensku. V súčasnosti treba na registráciu 20.000 členov. Novela má podľa poslancov SNS eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu. Podmienky na registráciu cirkví a náboženských spoločností sa sprísnia od marca.

Prezident opätovne nepodpísal zmeny v štátnej službe

Prezident SR Andrej Kiska opätovne nepodpísal novelu zákona o štátnej službe. Zmeny však budú platiť, keďže poslanci jeho prvé veto prelomili na februárovej schôdzi parlamentu. Kiska zákon prvýkrát vetoval, pretože podľa jeho slov narúša vyváženosť postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií.

Cieľom samotného zákona z dielne Úradu vlády SR je zabezpečiť odpolitizovanú štátnu správu. V záujme skvalitnenia výkonu štátnej služby sa má zriadiť Rada pre štátnu službu, ktorá má byť nezávislým koordinačným a monitorovacím orgánom. Jeho základnou úlohou bude ochrana princípov, na ktorých je štátna služba budovaná, a dohľad nad dodržiavaním etického kódexu štátneho zamestnanca.

Zákon o európskom príkaze na zablokovanie účtov je podpísaný od prezidenta

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes podpísal zákon o európskom príkaze na zablokovanie účtov. Ten umožňuje v cezhraničných prípadoch účinne a urýchlene zablokovať finančné prostriedky na bankových účtoch v rôznych členských štátoch. Konečným cieľom opatrenia, ku ktorému Európska únia pristúpila, je zvýšiť dôveru pri obchodovaní na jednotnom trhu. Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach tak má byť v krajinách Európskej únie ľahšie.

Európska komisia pri schválení nariadenia v roku 2013 upozornila, že v dôsledku nevymožiteľných pohľadávok prichádzajú európske spoločnosti ročne približne o 2,6 percenta svojho obratu, čo predstavuje asi 600 miliónov eur. Väčšina z nich sú malé a stredné podniky. Stáva sa tak najmä preto, lebo podniky odrádzajú drahé a komplikované súdne spory v zahraničí.

Viac o téme: NáboženstvoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu