Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Chceli iba zachrániť les: Odpoveď? Drzý protiútok kompetentných, ktorý nemá obdoby

Lučenčania sa boja, že prídu o les.
Lučenčania sa boja, že prídu o les. (Zdroj: Facebook/Zachráňme Lučenský les)

LUČENEC – Keď Lučenčania videli, čo sa deje vonku, povedali si dosť a rozhodli sa zakročiť. Mnohých z nich dojalo konanie mesta k slzám. Hoci im v ceste stojí veľa prekážok, svoj zelený poklad chcú zachrániť.

Obyvateľom Lučenca sa nepáči, ako ich mesto nakladá s okolitou prírodou. Všimli si, že z lesa čoraz viac ubúda a agresívny výrub sa rozhodli spoločnými silami zastaviť. Na Facebooku vznikla rozsiahla iniciatíva na záchranu lučenského lesa, ako sme sa však dozvedeli, po meste kolujú fámy, že zakladateľa iniciatívy chce mesto zažalovať.

„Táto stránka vznikla preto, aby sa niečo spravilo s výrubom v našom lučenskom lese. Nikoho tu nechceme obviňovať a hľadáme spoločné riešenie, ako je možné zastaviť výrub,“ napísal na Facebook komunity Zachráňme Lučenský les jej zakladateľ Štefan Bohinský.

„Výrubom lučeneckého lesa nám pomaly ale isto berú aj ten kúsok prírody, ktorý v našom kraji ešte je. Okrem toho po sebe zanechávajú odpad, ktorým ešte viac prispievajú k celkovému zlému dojmu z celej aktivity. Ľudia sa sťažujú na to, že sa nemajú ísť kam prejsť alebo zabehať si. Po zhliadnutí toho, ako to tam vyzerá, sa im ani nečudujem. Neprispievajú k tomu ani vyjadrenia mesta, ktoré akoby išli priamo proti svojim obyvateľom,“ opísal pre Topky situáciu Lučenčan Lukáš.

Les, do ktorého chodia ľudia relaxovať, športovať a dýchať čerstvý vzduch, sa pomaly vytráca. Napriek veľkej snahe sa v lese stále rúbe. Pravdepodobne je to všetko v poriadku a podložené papiermi a zákonmi našej republiky, takže niektorým ľudom to stačí, ale uisťujem vás, že nám nie a neprestaneme, dokiaľ sa výrub nezastaví! Jednoducho nie je možné, aby v jednej demokratickej krajine nebol rešpektovaný hlas ľudu - čiže nás,“ vyzval Bohinský ľudí, aby iniciatívu za záchranu podporili aspoň prostredníctvom Facebooku.

Vyjadrenie mesta

Ako Topky informovala Michaela Hrnčiarová z Mestského informačného centra Lučenec, 7. apríla sa na pôde mesta uskutočnilo stretnutie s občanmi aj za účasti zakladateľa iniciatívy. Prítomní získali informácie o priebehu ťažobných prác, výstupoch a výsledkoch kontrol ťažby a tiež o priebehu zalesňovacích prác. Výrub stromov v mestských lesoch prebieha v súlade s platným Plánom starostlivosti o les, ktorý vypracovala nezávislá firma Euroforest, ktorú zabezpečil štát. Spoločnosť Mestské lesy s.r.o. pristupuje k ťažbovým prácam šetrne. Výrub, zalesňovacie práce, pracovné postupy a výkony v mestských lesoch pravidelne kontrolujú orgány štátnej správy - Okresný úrad v Banskej Bystrici a tiež Okresný úrad v Lučenci,“ doplnila Hrnčiarová.

Komisie po kontrolách skonštatovali, že úroveň hospodárenia v mestských lesoch je veľmi dobrá. „Vyjadrenia na Facebooku poškodzujú dobré meno nielen spoločnosti Mestské lesy, s.r.o. a jej konateľa, ale aj mesta Lučenec. Mesto Lučenec pravidelne sleduje a kontroluje postup ťažobných prác, ktoré prebiehajú na jej pozemku. Mestu záleží na uchovaní mestských lesov pre občanov, ktoré sú využívané aj na relax a oddych svojich občanov. Na druhej strane je však potrebné dbať aj o starostlivosť o  les a jeho obnovu, aby sa zachoval aj pre ďalšie generácie v súlade s platnými predpismi a zákonmi,“ dodala. Na otázku, či je pravda, že mesto chce zakladateľa stránky na Facebooku zažalovať, sme však odpoveď nedostali.

...

Viac o téme: LesLučenec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu