Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Internetom koluje odvážna petícia: Slováci chcú zastaviť záhubu našej krajiny

Les je náš zelený poklad. Zobraziť galériu (3)
Les je náš zelený poklad.

BRATISLAVA - Ľudia chcú zachrániť slovenskú prírodu. Tisíce z nich podporili petíciu, ktorej cieľom je, obrazne povedané, bojovať proti veterným mlynom a dosiahnuť niečo, čo sa skeptikom javí ako nedosiahnuteľné.

Na sociálnej sieti sa objavila výzva na podpis petície s názvom Za okamžité zastavenie výrubov stromov na celom Slovensku. Jej autori chcú zastaviť plošné a líniové výruby stromov v poľnohospodársko-urbánnej krajine, ako napríklad pri vodných tokoch, v parkoch, lesoparkoch, alejach a cestách na celom Slovensku.

Čech vymyslel spôsob, ako pomôcť planéte: Takto vytvoríme civilizáciu tretieho typu

Petíciu aktuálne podpísalo už viac ako 9 300 ľudí a na to, aby so ňou začal zaoberať orgán verejnej moci, jej chýba už len zopár stovák podpisov. „Po klimatickej konferencii v Paríži v decembri 2015 a po extrémne horúcom lete a vysušovaní Slovenska by malo byť kompetentným jasné, ako každý strom práve v poľnohospodársko-urbánnej krajine prispieva k ozdravovaniu klímy. Očakávame konkrétne kroky kompetentných k ochrane verejnej zelene,“ uviedli signatári.

Internetom koluje odvážna petícia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Ako včelár sa bolesťou pozerám na výruby stromov v alejach, parkoch, okolo tokov a čo je ešte horšie, plošné výruby náletových drevín na medziach a neplodných plochách, ktoré posledných 60 rokov neslúžili na poľnohospodársku výrobu. Keďže tento kus prírody, ktorý vznikol samovoľne – sukcesiou, doteraz nikomu nechýbal, nebude chýbať ani v dnešnej dobe. Včelám ide o prežitie a náletové dreviny a kríky sú pre ne dôležitým zdrojom nektáru a peľu. Pre ostatné živočíchy a hmyz sú tieto plochy zdrojom potravy a domovom. Zastavme to šialenstvo!“ komentoval petíciu jeden z jej podporovateľov.

Za petičné úsilie sa postavila aj Slovenka, ktorá s manželom už sedem rokov žije v Čechách. „Videla som holoruby v okolí Michaloviec a je to naozaj smutné. Víchrica v Tatrách nám ukázala, aké by to bolo na Slovensku bez lesov,“ myslí si krajanka.

Internetom koluje odvážna petícia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Viac o téme: PetíciaVýrub stromov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu