Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tatry sú plné nebezpečenstva: FOTO Premnožené medvede menia správanie, varovanie pre turistov

Tatranci vyhlásili mimoriadnu situáciu Zobraziť galériu (6)
Tatranci vyhlásili mimoriadnu situáciu (Zdroj: MsP VT)

VYSOKÉ TATRY – Odkedy sa začala prebúdzať jarná príroda, Tatranci nemôžu pokojne spávať. Dôvodom sú premnožené medvede, ktoré strácajú prirodzenú plachosť pred človekom. Prečítajte si, kde všade číha nebezpečenstvo.

Mesto Vysoké Tatry bojuje s premnoženými medveďmi. Od ôsmeho apríla panuje v Tatrách mimoriadna situácia. „Dôvodom je neúnosná situácia nebývalého výskytu medveďa hnedého priamo v osadách mesta, ktorá trvá od konca zimy a v jarných mesiacoch sa stále stupňuje“ informoval mestský úrad.

Medvede sú na potulkách po lesoch: V Tatrách je ich viac ako sto, medzi nimi aj známy Iwo

Z monitoringu pohybu tatranských medveďov vyplynulo, že navštevujú nielen kontajnery s komunálnym a separovaným odpadom v blízkosti obydlí a prevádzok, ale vyskytli sa aj zmenené prejavy zvierat. Niektoré medvede sa pokúšali vniknúť do obydlí, prípadne iných budov. S takýmito pokusmi sa stretli napríklad Penzión Vesna v Novom Smokovci, Hotel Bystrina v Starom Smokovci, Základná škola Vyšné Hágy, Vila Nemešány v Starom Smokovci, Základná škola s materskou školou Dolný Smokovec, areál mestskej eseročky Tatry Teplo v Tatranskej Lomnici, areál VPS Vysoké Tatry v Starom Smokovci, bytový dom Sládkovič v Dolnom Smokovci, Koliba Tatranská Kotlina, ale aj obyvatelia sídliska v Tatranskej Lomnici.

Tatranská Lesná, 18. 04. 2016
Zobraziť galériu (6)
Tatranská Lesná, 18. 04. 2016  (Zdroj: MsP VT)

Medvede menia svoje správanie

Problémom je aj to, že išlo o priame stretnutia ľudí s medveďom hnedým, pri ktorom medveď neprejavil žiadnu plachosť, naopak, svojím postojom a pomalým približovaním sa k človeku vyvolával dojem agresivity. Ako upozornili odborníci, takéto prejavy správania, ako aj celkové množstvo stretov s človekom, vysoko prevyšujú počet prípadov z minulých rokov.

Bláznivé zákony o zvieratách: Dávajte si pozor, za toto všetko môžu ľudia skončiť za mrežami

 „Medvede prichádzajú k ľudským obydliam denne, ale zatiaľ čo v minulosti sa ich návštevy diali v ranných alebo večerných hodinách, teraz nie je nič výnimočné stretnúť ich aj krátko popoludní. Napríklad 30. marca o 14.00 hodine sa medveď dobýjal do Hotela Bystrina a takmer sa mu to aj podarilo, no nedal sa odradiť a o hodinku tam bol zasa. Hlásený prípad máme z Dolného Smokovca, keď pani Zbellová niekoľko minút nemohla vystúpiť z auta, pretože jej maco zatarasil cestu. Alarmujúce je, že už sme zaznamenali aj prvé ataky. Medveď zaútočil na psa pána Hrivu z Vyšných Hágov len päť metrov od vchodu do bytového domu a snažil sa ho odtiahnuť do lesa,“  konkretizoval Miroslav Kolodzej, náčelník Mestskej polície vo Vysokých Tatrách (MsP VT).

Dolný Smokovec
Zobraziť galériu (6)
Dolný Smokovec  (Zdroj: Polícia Vysoké Tatry)

Podľa primátora Vysokých Tatier bolo nutné prijať mimoriadne opatrenia, pretože by mohlo dôjsť k ohrozeniu zdravia a životov obyvateľov. „Hlavnou príčinou výskytu medveďa v osadách sú nielen jeho vysoké stavy, ale i možnosť získania potravy z kontajnerov na zber komunálneho a separovaného odpadu, na ktorý si čoraz viac jedincov zvyklo. Mláďatá vychované svojimi matkami za posledné roky považujú už takýto spôsob obživy za prirodzený,“ zhodnotil primátor Ján Mokoš, a zároveň dodal: „Uvedomujeme si, že sme strediskom cestovného ruchu. Nechceme vyvolávať paniku, ale musíme dbať aj na bezpečnosť nielen obyvateľov, ale aj návštevníkov Vysokých Tatier, preto sme sa rozhodli túto situáciu riešiť ihneď, v čase mimosezóny. V máji zvyknú prichádzať prvé školské výlety a dovtedy by sme chceli mať situáciu už pod kontrolou.“

Tatry sú plné nebezpečenstva:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MsP VT)

Desaťročia opakovane napádajú ľudí

Podľa slov vedenia mesta tatranská samospráva už roky upozorňuje na alarmujúci stav a v minulosti ho mala snahu riešiť vybudovaním obdobných staničiek na odpad, akou je napríklad stanička pri bytových domoch Zdravie I a II v Hornom Smokovci. Projekt staničiek však nebol úspešný. Nedávno ministerstvo životného prostredia opäť zverejnilo obdobnú výzvu a Tatranci sa aj tento raz pokúsia uspieť a zabezpečiť celkovo 74 odpadových staničiek, aby sa aktívne mohli podieľať na riešení tohto vážneho problému.  

Penzión Špička Starý Smokovec (vedľa žel.stanice) - 10 metrov od vchodu
Zobraziť galériu (6)
Penzión Špička Starý Smokovec (vedľa žel.stanice) - 10 metrov od vchodu  (Zdroj: Polícia Vysoké Tatry)

K nevyhnutnosti riešiť akútny problém medveďa hnedého sa prikláňa aj Správa TANAPu: V tatranskom regióne sa prípady napadnutia a poranenia ľudí s ľahšími alebo s ťažšími následkami vyskytujú opakovane už niekoľko desaťročí. Správa TANAP-u zastáva odborný názor, že väčšinu napadnutí spôsobia medvede, ktoré v určitom období svojho života stratili prirodzenú plachosť pred človekom, teda rovnako ako medvede so synantropným správaním. Táto problematika tak môže následne vyústiť do toho, že dlhoročný a opakovaný výskyt medveďov so synantropným správaním môže predovšetkým v meste Vysoké Tatry viesť k situácii usmrtenia človeka.“

Tatry sú plné nebezpečenstva:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MsP VT)

Opatrenia počas mimoriadnej situácie

Vedenie Vysokých Tatier, ale i odborníci ľuďom odporúčajú nezdržiavať sa po zotmení v blízkosti smetných nádob a kontajnerov na smeti. Ľudia by takisto mali vo večerných hodinách minimalizovať svoj pobyt mimo obytných budov.

Ak sa zdržiavate na miestach, ktoré sú málo osvetlené, prípadne v húštinách, alebo v lese, treba byť maximálne obozretný. Odporúča sa mať pri sebe nejaké svetlo – baterku, reflexné prvky na oblečení, píšťalku, rolničky, alebo osobné alarmy. Počas mimoriadnej situácie budú príslušníci polície vykonávať zvýšenú hliadkovú činnosť, najmä v najviac ohrozených lokalitách. V prípade, že spozorujete medveďa, mali by ste jeho výskyt hlásiť na polícii.

Tatry sú plné nebezpečenstva:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: MsP VT)

Viac o téme: Vysoké TatryPremnožené medvede
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu