Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Príbeh sv. Cyrila a sv. Metoda inšpiruje prezidenta: Zdolajme aj nedostižné!

Tisícky veriacich si uctili odkaz sv. Cyrila a Metoda na národnej púti Zobraziť galériu (13)
Tisícky veriacich si uctili odkaz sv. Cyrila a Metoda na národnej púti (Zdroj: TASR)

NITRA – Cyrilo-metodskou národnou púťou sa začali v Nitre oslavy 1151. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Na slávnostnej svätej omši na Svätoplukovom námestí sa zúčastnili tisícky veriacich zo všetkých kútov Slovenska. Hlavným celebrantom bol lublinský arcibiskup – metropolita Stanislaw Budzik.

"Toto je prvá omša, ktorú celebrujem v slovenskom jazyku," povedal. Národné oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda v Nitre sa uskutočnili pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica. Apoštolský nuncius na Slovensku, arcibiskup Mario Giordana, priniesol pozdrav a apoštolské požehnanie Svätého Otca Františka. Pozdrav účastníkom cyrilo-metodskej národnej púte poslal aj prezident SR Andrej Kiska.

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Arcibiskup Budzik pripomenul význam misie solúnskych bratov pre celú Európu. "Cyril a Metod sa stali apoštolmi pre Slovanov, priniesli evanjelium Ježiša Krista veľkej rodine slovanských národov. Položili základy pod slovanskú kultúru, vniesli slovanským národom nádej, ktorá umožní človeku prežiť všetky ťažkosti, ktoré ho sprevádzajú celý život." 

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Podľa Budzika po jedenástich storočiach kresťanstva uprostred Slovanov vidíme celkom jasne, že dedičstvo Cyrila a Metoda zostane pre Slovanov základom hlbším a pevnejším než akékoľvek rozdelenie. "Obidve kresťanské tradície, východná a západná, vznikli v lone jednej cirkvi, hoci v rozličných kultúrach a pri rôznom prístupe k tým istým problémom. Táto rozličnosť sa môže stať len obohatením pre európsku kultúru a jej náboženské tradície a takisto sa môže stať primeranou základňou pre jej vytúženú duchovnú obnovu," povedal. 

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)
Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Misia vierozvestcov je podľa lublinského arcibiskupa príkladom inkulturácie, vtelenia evanjelia do domácej kultúry a jej začlenenia do života cirkvi. "Ich dielo je tak vážne, že keby dnes diskutujeme o novej podobe Európy, nemôžeme vynechať ich činy."

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Príbeh Cyrila a Metoda inšpiruje aj nášho prezidenta

Štátny sviatok sv. Cyrila a Metoda je podľa prezidenta SR Andreja Kisku príležitosťou hľadať inšpiráciu pre prítomnosť. Solúnskych bratov označil za skvelý príklad pre rozvoj talentu, vzdelanosti, či pracovitosti. 

"Je zrejmé, že starší Metod i mladší Konštantín boli veľmi pracovití, vzdelaní a rozhľadení ľudia. Vďaka svojim schopnostiam a energii sa uplatnili v mnohých oblastiach - v teológii, filozofii, práve, diplomacii či v rétorike. Solúnski bratia sú skvelým príkladom toho, že rozvíjať svoj talent, vzdelávať sa, pracovať na sebe má zmysel," píše prezident vo svojom vyhlásení k Sviatku svätého Cyrila a svätého Metoda. Vyhlásenie poskytla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Ako ďalej konštatuje hlava štátu: "Konštantín a Metod zažili aj príkoria, krivdy či podrazy, opakovane však dokázali vstať a obhajovať svoje názory. Toto môže byť inšpiratívne aj pre nás. Život bežne prináša aj prekážky či osobné prehry, mali by sme sa však pokúsiť aj napriek nim kráčať za svojimi cieľmi. Aj za cieľmi, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať nedostižné. Odvaha, nepoddajnosť a húževnatosť sú dobré vlastnosti pre každého človeka." 

Byzantskí súrodenci boli podľa Kisku otvorení svetu, prijímaniu nových myšlienok. Aj preto, že ovládali viacero jazykov. Pokojne mohli zostať pôsobiť iba vo svojom rodisku. Výzvy, ktoré im priniesol osud, však prijali, neboli alibistickí a nepovedali si, že nech to urobí niekto iný. Prezident dodáva, že na svätcoch môže byť pre obyvateľov Slovenska inšpiratívna ich obdivuhodná pracovitosť, vzdelanie, odvaha či vytrvalosť. 

Na Slovensku sviatok Cyrila a Metoda oslavujeme 5. júla. Štátnym sviatkom si pripomíname slovanských vierozvestov, ktorí zostavili slovanské písmo hlaholiku a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Svätí Cyril a Metod boli tiež vyhlásení za spolupatrónov Európy.

Príbeh sv. Cyrila a
Zobraziť galériu (13)

Zmajkovičová: Cyril a Metod by nám opäť mali doniesť politickú kultúru

Svätí Cyril a Metod, ak by mali prísť dnes opäť na Slovensko, by mali podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) doniesť opätovne politickú kultúru. Ako povedala, svätí bratia boli diplomati a diplomacii učili aj našich predkov, učili ich kultúrne vystupovať. 

„Konštantín a Metod sa pri svojej misii snažili nájsť, čo spájalo aj vtedy rozdelený svet. Snažili sa nájsť porozumenie medzi rozdelenými časťami bývalej Rímskej ríše. Akoby už vtedy cítili, že to napätie medzi Východom a Západom bude v budúcnosti veľkým problémom tohto kontinentu,“ zdôraznila.

Podľa poslanca NR SR za KDH Pavla Abrhana by Cyril a Metod dnes mohli priniesť vieru a písmo. „Vieru a písmo. Vieru, ktorú by každý žil a písmo, ktorému by každý rozumel,“ povedal Abrhan dnes pre agentúru SITA s tým, že dnes je čas, aby vieru a písmo niekto opäť priniesol. „Aby na Slovensku existovala viera, ktorá by bola dôveryhodná a presvedčivá a aby existovalo písmo, ktorému by každý rozumel,“ dodal. 

Slovensko dnes podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku opäť rieši otázku svojej identity ako v 9. storočí. „Opäť sú tu veľkí mocenskí hráči na Východe i Západe. Sme súčasťou Európy, ale nechceme sa v nej stratiť. A bez debaty, to, čo nás robí tým, čím sme, je naša viera a kultúra,“ povedal Vašečka. Podľa neho dnešnými Cyrilmi a Metodmi sú teda tí, ktorí obnovujú našu vieru a kultúru. „Písmo ešte máme,“ konštatoval. 

Cyril a Metod by podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára mali dnes na Slovensko doniesť korbáč. „Máme síce v ústave cyrilometodské dedičstvo, ale nie je bežné na Slovensku už keď nie robiť druhému dobre, tak aspoň mu nerobiť zle. Takže okrem toho, čo doniesli vtedy, by mali doniesť aj toto,“ povedal Bugár. 

Súsošie solúnskych bratov Cyrila
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Pripomíname si príchod vierozvestcov Cyrila a Metoda, ktorým vďačíme za písmo

Na Slovensku máme dnes štátny sviatok, pripomíname si slovanských vierozvestov svätých Konštantína a Metoda, ktorí priniesli vieru, zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Na Slovensku sa sviatok Cyrila a Metoda slávi 5. júla, v neslovanských krajinách 14. februára. Svätí Cyril a Metod boli vyhlásení za spolupatrónov Európy.

Bratia sa narodili v meste Solún (Thessaloniké) v severnom Grécku, Metod okolo roku 815 a Konštantín v roku 827. Metod študoval právo, stal sa správcom veľkej byzantskej župy, ktorej obyvateľstvo bolo slovanské. Konštantín študoval v Carihrade na cisárskej škole spolu s budúcim cisárom Michalom III. Po skončení štúdií zastával vysoké funkcie. Bol bibliotekárom carihradského patriarchu a prednášal na cisárskej škole. Pre jeho vzdelanie ho označovali za „filozofa“.

V roku 855 odišli bratia do kláštora na horu Olymp v Malej Ázii. Cisár Michal III. ich však čoskoro poslal ako poslov k Chazarom, ktorí mali svoje sídla medzi Čiernym a Kaspickým morom. Cestou sa zastavili na Kryme, kde našli pozostatky sv. Klementa, štvrtého pápeža, ktorý zahynul mučeníckou smrťou. Pozostatky neskôr preniesli do Ríma. 

V roku 863 cisár bratov poslal ako vierozvestov na Veľkú Moravu. Pre toto poslanie zostavili slovanské písmo (hlaholiku) a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Okrem hlásania evanjelia pripravovali mladých mužov na kňazstvo. V roku 867 odišli do Ríma, kde pápež Hadrián II. schválil ich činnosť a uznal staroslovienčinu ako liturgický jazyk. 

Konštantín, ktorý na sklonku života prijal meno Cyril, vstúpil v Ríme do kláštora, kde zomrel 14. februára 869. Pochovaný je v Bazilike sv. Klementa v Ríme. Pápež Hadrián II. vymenoval Metoda za apoštolského legáta a za arcibiskupa pre územie Veľkej Moravy. Cestou z Ríma ho však bavorskí biskupi zajali a väznili vo Švábsku. Metod zomrel 6. apríla 885 a pochovali ho v hlavnom moravskom chráme, dodnes však nie je jasné, kde sa presne nachádzal.

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Tisícky veriacich si uctili
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

V Devíne bude dnes tradičná Cyrilo-metodská púť "Pramene života" 

Príležitosťou čerpať z duchovného posolstva sv. Cyrila a Metoda je dnešná Cyrilo-metodská púť s názvom Pramene života. Začne sa o 09.30 h slávnostnou sv. omšou v Kostole sv. Kríža v Devíne. Púť pripravili Rímskokatolícky farský úrad Bratislava - Devín, Dom Matice slovenskej Bratislava a občianske združenie Dedičstvo otcov.

Hlavným celebrantom slávnostnej omše bude biskup Mons. Dominik Tóth. Súčasťou programu je pásmo slova a hudby s tematikou významu misie sv. vierozvestov Cyrila a Metoda na území našich predkov.

Proglas bude recitovať Eva Kristínová. Pod názvom Slavimo slavno Slaveni zaznie koncert slovanskej duchovnej hudby. Účinkovať bude aj hudobná skupina Danubius Octet Singers s dirigentom Danielom Simandlom. Umelecké slovo prednesie René Schleifer.

V rámci programu sa uskutoční aj položenie vencov k súsošiu sv. Cyrila a Metoda pri Kostole sv. Kríža. Po skončení svätej omše a umeleckého programu bude priateľské agapé na priestranstve pred kostolom.

"Aj keď sa ťažisko náboženských osláv vierozvestov Cyrila a Metoda prenieslo do Nitry, kde sa koná národná púť, v Devíne ako dôležitom symbole ich prítomnosti a misie tiež každoročne organizujeme slávnostnú omšu a program. Kladieme dôraz na to, aby mala čisto náboženský charakter bez politických podtónov. Z jednoduchého dôvodu, že odkaz Cyrila a Metoda je aktuálny pre všetkých," povedal devínsky farár Mons. Marián Gavenda. 

"Tak v priebehu celého roka, ako aj v programe púte rozvíjame tri nosné piliere tohto odkazu: vnútorný život, živený Božím slovom a sviatosťami, kultúra života a usporiadanie ľudskej spoločnosti na základoch prirodzeného práva. Nejde nám len o vďačnú spomienku na minulosť, tieto princípy v prítomnosti ponúkajú riešenia pre lepšiu budúcnosť," podčiarkol Gavenda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu