Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na protikorupčnej linke zaznamenali 190 oznámení od občanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Za viac ako sedem mesiacov fungovania protikorupčnej linky Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Generálnej prokuratúry (GP) SR k dnešnému dňu zaznamenali na nej 190 oznámení od občanov.

Z nich bolo 88 oznámení telefonických a 102 oznámení bolo zaslaných na e-mailovú adresu korupcia@genpro.gov.sk. "Tie, ktoré obsahovali podozrenie z trestného činu korupcie, boli okamžite odstúpené na Úrad boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru," uviedla dnes hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

GP SR od 1. októbra sprístupnila priame protikorupčné linky, ktoré sú zriadené na nahlasovanie podozrenia z korupčného správania prokurátorov a zamestnancov prokuratúry z celého Slovenska – teda podozrenia z korupcie na okresných, krajských prokuratúrach, GP a na Úrade špeciálnej prokuratúry. Občania však môžu na telefonickej linke alebo e-mailom nahlásiť aj podozrenia z korupčného správania v iných orgánoch štátnej a verejnej správy.

Okrem zákonnej možnosti podania trestného oznámenia tak GP SR zaviedla ďalšie protikorupčné opatrenia, ktorými budú môcť občania upozorniť na korupciu. Svoje podozrenia môžu oznámiť buď priamo na telefónnom čísle, alebo na vyššie spomínanej e-mailovej adrese korupcia@genpro.gov.sk.

Vedomosti o korupčnom správaní by mali občania oznamovať v čo najkonkrétnejšej podobe. Uviesť môžu meno a kontaktnú adresu, aby mohli byť informovaní o vybavení podnetu alebo pre potreby doplnenia údajov. Na strane druhej však GP SR upozornila občanov, že podľa Trestného zákona a príslušného paragrafu kto iného lživo obviní z trestného činu v úmysle privodiť jeho trestné stíhanie, dopustí sa trestného činu krivého obvinenia.

Výsledky prieskumu o korupcii a podvodoch, ktorý uskutočnila spoločnosť Ernst & Young v minulom roku pre Európu, Blízky východ, Indiu a Afriku (EMEIA) pod názvom Ako zvládať komplexné podnikateľské riziká súčasnosti, ukázali, že jeden z piatich opýtaných zamestnancov má informáciu o manipulácii finančných výkazov vo svojej spoločnosti, ku ktorej došlo za posledných 12 mesiacov. Do prieskumu a porovnávania s ostatnými krajinami bolo zahrnuté aj Slovensko.

Až 84 % slovenských respondentov prieskumu spoločnosti Ernst & Young (85 % v roku 2011) je presvedčených, že podplácanie a korupcia sú v SR značne rozšírené, čo je výrazne viac ako celkový priemer (57 %) či priemer v rýchlo rastúcich ekonomikách (67 %). Vyššiu úroveň korupcie vo svojej krajine už v rámci Európy vnímajú len Slovinci, Chorváti, Ukrajinci a Gréci.

V prieskume z roku 2011 len 23 % Slovákov napriek negatívnemu vnímaniu podnikateľského prostredia uviedlo, že sa s korupciou stretli pri získavaní zákaziek vo svojom odvetví. V aktuálnom prieskume korupciu vo svojom odvetví pripúšťa až 41 % opýtaných.

Efektívnou súčasťou politiky na prevenciu podvodov a korupcie by mala byť aj linka na nahlasovanie podvodného konania. Podľa prieskumu až štyria z piatich respondentov na Slovensku uviedli, že takáto linka v ich spoločnosti neexistuje alebo o nej nevedia.

Okrem ÚŠP GP SR majú svoju protikorupčnú linku Úrad vlády SR, rezortné ministerstvá obrany, spravodlivosti, školstva a životného prostredia. Ministerstvo obrany zriadilo takúto linku ako prvé a podľa februárových správ denne na nej zaznamenáva približne 10 oznámení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu