Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Malackých Rómov vysťahovať nechcú: Toto ponúkli susedovi Dobrovodskému za rodinný dom!

Oskar Dobrovodský sa môže presťahovať do sociálneho bytu bez spotrebičov. Zobraziť galériu (11)
Oskar Dobrovodský sa môže presťahovať do sociálneho bytu bez spotrebičov. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Kuchynská linka ako z bazáru. Namiesto sporáka dvojplatnička, žiadne elektrospotrebiče. Takéto bývanie ponúklo mesto Malacky svojmu občanovi Oskarovi Dobrovodskému, ktorý má dlhodobé problémy s neprispôsobivými susedmi. O sociálne bývanie pritom požiadali aj samotní susedia. Nedostali ho, paradoxne preto, že by nemali ani na sociálne nájomné.

"Bol som si pozrieť ako to prerobili. Tak do izby dali tenký gumolit, okná zostali staré, drevené, len ich natreli. Na WC sú len holé steny, žiadne obkladačky. Kuchynská linka je asi z bazáru a namiesto sporáka dvojplatnička. Musel by som nakúpiť lustre, všetky elektrospotrebiče, vchodové dvere, dvere do izieb, vymeniť okná, balkonové dvere, kúpiť nábytok". Presne takto nám Oskar Dobrovodský opísal sociálny byt, ktorý mu ako náhradné bývanie ponúklo mesto Malacky. Jeho problém je dobre známy. Po tom, ako sa vedľa neho prisťahovala skupina asociálov, sa jeho dom stal neobývateľným. Susedia mu strpčujú život a on svoj dom nedokáže predať práve kvôli ich prítomnosti.

Kuchyňa
Zobraziť galériu (11)
Kuchyňa  (Zdroj: O.D.)

Problém navyše je, že mesto ponúka nájomnú zmluvu iba na dobu určitú a to na jedenásť mesiacov. Celú vec sprevádza aj ďalší nepríjemný paradox. O sociálne bývanie požiadala aj rodina Galbovcov, ktorá Dobrovodským znepríjemňuje život. Paradoxne, pôvodcovia problému na sociálne bývanie nemajú nárok. Ako nás informovala Michaela Janotová z mestského úradu v Malackách, Galbovci "nesplnili podmienku príjmu, z ktorého by mohli platiť nájomné. Ich žiadosť bola zamietnutá". Mesto podľa Janotovej nemá právo ich nedobrovoľne vysťahovať.

Oskar Dobrovodský výmenu rodinného domu za sociálny byt odmietol. "Rozhodnutie mesta jasne ukazuje dvojitý meter pri prideľovaní sociálneho bytu. Ukázalo sa, kto je tu rasista," reagoval Dobrovodský.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu