Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prasacia chrípka už aj v Česku: Chorí nech radšej zostanú doma!

Ivan Rovný
Ivan Rovný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nárast akútnych respiračných ochorení, chrípky a chrípke podobných ochorení očakáva počas januára a februára na základe dlhoročných pozorovaní Úrad verejného zdravotníctva SR. Podľa epidemiológov nie je v súvislosti s chrípkou dôvod na znepokojenie. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

„Z dôvodu prebiehajúcej chrípkovej sezóny Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady situáciu vo výskyte chrípky podrobne monitorujú,“ uviedol s tým, že na zhoršenú situáciu sú pripravení, pretože je možné, že bude hospitalizovaných viac pacientov. „Odporúčame ľuďom, ktorí majú príznaky chrípky, aby nešli do práce a zostali doma,“ doplnil Rovný.

Chrípka stále podľa Rovného patrí medzi najčastejšie infekčné ochorenia respiračného systému, postihuje množstvo ľudí a nie je len medicínskym, ale aj spoločenským problémom. „U nás má chrípka sezónny charakter, začína sa v októbri a končí sa koncom apríla,“ poznamenal Rovný. Preto úrady verejného zdravotníctva pred každou sezónou upozorňujú na umývanie rúk, zvyšovanie imunity, prijímanie vitamínov, vyhýbanie sa hromadným podujatiam, pričom však najúčinnejšie je stále očkovanie. Medzi rizikové skupiny, ktoré by sa mali dať proti chrípke zaočkovať, patria seniori, ľudia s chorobami imunity, s ochoreniami ciev, srdca, obličiek a ľudia s metabolickými chorobami. „Trváme na tom, že očkovanie je účinné a bezpečné, pričom však na počet zaočkovaných sa môžu vyskytnúť nežiaduce účinky,“ podotkol vedúci Odboru epidemiológie Ján Mikas a dodal, že očkovanie odporúča najmä rizikovým skupinám.

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu prenosných ochorení (ECDC) sa v Európe vyskytujú vírusy chrípky A(H1N1), A(H3N1) a B. „Vírus chrípky A(H1N1), ktorý vyvolal poslednú pandémiu, aj naďalej cirkuluje v populácii, pričom sa potvrdil aj v Poľsku a v Českej republike,“ priblížil Ivan Rovný. Antigény tohto vírusu sú podľa neho súčasťou chrípkovej vakcíny, ktorá je odporúčaná na súčasnú chrípkovú sezónu. Na Slovensku bol tento vírus chrípky naposledy laboratórne potvrdený v 42. kalendárnom týždni roku 2012. Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 bolo k 4. januáru evidovaných šesť prípadov ťažkých akútnych respiračných ochorení (SARI), ktoré si vyžiadali hospitalizáciu a umelú pľúcnu ventiláciu. „Prípad úmrtia SARI však nebol v tejto chrípkovej sezóne zatiaľ zaznamenaný,“ doplnil Rovný.

Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča ľuďom, u ktorých sa vyvinú klinické príznaky chrípky, ako je vysoká teplota, kašeľ, nádcha, bolesť hrdla, hlavy, celého tela, nevoľnosť, ale aj celková únava, zostať doma a okamžite kontaktovať svojho lekára. „ Zároveň vyzývame lekárov, aby naďalej o prípade vážneho akútneho respiračného ochorenia okamžite informovali príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ dodal vedúci Odboru epidemiológie Ján Mikas. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu