Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chrípka sa vracia: Zmutovaný vírus už zabíjal v Čechách, Poľsku i na Ukrajine

Na očkovanie proti chrípke je podľa niektorých zdrojov už neskoro.
Na očkovanie proti chrípke je podľa niektorých zdrojov už neskoro.

BRATISLAVA - Na Ukrajinu a do Poľska sa vrátila prasacia chrípka typu H1N1. Obe krajiny rzaregistrovali prvé obete nákazy. U našich západných susedov už na chrípku zomrelo najmenej sedem ľudí. Na Ukrajine navyše zaznamenali aj výskyt syndrómu SARS.

Do strednej Európy sa zrejme vracia strašiak agresívnych verzií chrípky. Česká republika aktuálne hlási sedem obetí. Podľa webstránky idnes.cz sú v krajine už desiatky nakazených a počet zrejme ešte stúpne. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva dokonca zriadilo krízovú linku pre lekárov, ktorí si nedokážu poradiť s ťažkými prípadmi. Niektoré české nemocnice už zrušili návštevné hodiny. Podľa českých lekárov stojíme na počiatku epidémie. Nepríjemné správy už prišli aj z Poľska, kde najmenej jeden pacient zomrel na prasaciu chrípku. Podľa niekoľkých poľských médií je počet nakazených chrípkov v Poľsku najmenej o desaťtisíc vyšší ako zvyčajne v tomto ročnom období.

Vrátil sa aj SARS

Nákaza neminula ani Ukrajinu, kde priamo v metropole Kyjev zaznamenali jeden prípad prasacej chrípky. Podľa novín Kyiv Post miestni lekári tvrdia, že zatiaľ nejde o epidémiu, keďže variant vírusu, ktorý sa v Kyjeve vyskytol, nie je nový. Veľa Ukrajincov už túto chrípku malo a vybudovali si tak proti nej imunitu. Tisíce detí v Kyjeve navyše ochoreli na obyčajnú chrípku a ku našim východným susedom sa vrátil aj akútny respiračný syndróm SARS. SARS sa prvý raz objavil v Ázií v rokoch 2002 a 2003 a jeho vypuknutie takmer prerástlo v pandémiu.

Chrípka vydrží do apríla

Niekoľko prípadov sa vyskytlo aj v škandinávskych krajinách. V nórskej oblasti Telemark na chrípku zomrel jedenásťročný chlapec, ktorého hospitalizovali ešte pred Vianocami. V Nórsku sú prasacou chrípkou zrejme nakazené desiatky ľudí.

Podľa Dariny Sedlákovej zo Svetovej Zdravotníckej Organizácie WHO by tohtoročná chrípková sezóna mala pretrvať až do marca, alebo apríla. "V Európe cirkulujú všetky tri chrípkové vírusy obsiahnuté v sezónnej očkovacej látke," cituje TASR Sedlákovú.

Podľa informácié Úradu verejného zdravotníctva sa počet prípadov chrípky zvýšil aj na Slovensku, najmä v Nitrianskom kraji. Smrteľné prípady zatiaľ úrad na Slovensku nezaznamenal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu