Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Letáková vojna medzi ministerstvom a DSS-kami o II. pilier: Kto hovorí pravdu?!

Viera Tomanová Zobraziť galériu (2)
Viera Tomanová (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Ide do tuhého! Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR začalo prostredníctvom Slovenskej pošty distribuovať letáky, v ktorých uvádza, prečo sa sporenie v II. pilieri neoplatí. Asociácia dôchodcovských správcovských spoločností (ADSS) na to reaguje svojím letákom. Kto z nich klame a kto o dôchodkoch hovorí pravdu?

Aké informácie najčastejšie zavádzajú či klamú sporiteľov

1. Vláda chce ukradnúť občanom peniaze, ktoré si sporia v DSS-ke.

Leták ministerstva: - Nechce. Otvorenie II. piliera je výlučne o slobodnej voľbe sporiteľa, pre aký systém sa rozhodne. Občan neprichádza o peniaze. V I. pilieri preferuje medzigeneračnú solidaritu, v II. pilieri ide viac o individuálny prístup.
Reakcia ADSS: - Nechce ich ukradnúť, ale chce získať ich súkromné peniaze, aby ich mohla minúť. Jeden „vrátený sporiteľ“ má priemerne na svojom účte už cca 35-tisíc Sk (1 080 €), čo znamená, že ak sa vráti len očakávaných 60-tisíc sporiteľov, Sociálna poisťovňa získa cca 2 miliardy Sk (615 miliónov €) jednorazovo a každoročne 1,25 miliardy Sk (385 miliónov €) z povinných odvodov vystúpených sporiteľov.

2. Sociálna poisťovňa nebude schopná vyplácať dôchodky, seniori budú chudobní.

Leták ministerstva: - Bude. Čísla hovoria jasnou rečou. Za posledné tri roky vzrástol priemerný dôchodok vyplácaný Sociálnou poisťovňou o 15,2 percenta. Sociálna poisťovňa si plní povinnosti voči občanom.
Reakcia ADSS: - Sociálna poisťovňa priznané dôchodky vyplatí vždy, štát garantuje jej solventnosť, môže však meniť pravidlá výpočtu novopriznávaných dôchodkov. Problém, súčasným ministerstvom neriešený, je však v budúcnosti I. piliera, keď počet seniorov bude sústavne narastať, ale počet tých, ktorí pracujú a z odvodov ktorých sa dôchodky platia, bude klesať. Seniori budú naďalej chudobní.

3. DSS-ky dokážu najlepšie zhodnotiť peniaze sporiteľov.

Leták ministerstva: - Možno. Ale v roku 2007 DSS-ky dokázali zhodnotiť aktíva v rastovom fonde, kde sú takmer dve tretiny vkladov, v priemere len o 0,85 percenta.
Reakcia ADSS: - DSS-ky sa netaja, že zhodnotenie závisí od vývoja na svetových trhoch, ale z dlhodobého pohľadu, desať a viac rokov, „trhy rastú“ a je teda odôvodnený predpoklad, že budú rásť i v budúcnosti. Pravda je, že súčasná kríza sa obmedzene dotkla aj dôchodkových fondov, čo je však z dlhodobého hľadiska sporenia zanedbateľné, pretože prvé dôchodky sa budú z II. piliera vyplácať o dvanásť rokov. Nie je pravdivé ministerstvom udávané zhodnotenie v rastovom fonde za rok 2007, na informáciu, úspory v roku 2007 boli nominálne zhodnotené jednotlivými DSS-kami od 3,33 percenta po 4,15 percenta.

4. Ak sa vrátite do I. piliera, môžete na tom stratiť?

Leták ministerstva: - Nestratíte. Pokiaľ vystúpite z II. piliera, váš dôchodok vyplácaný zo Sociálnej poisťovne nebude z tohto dôvodu znížený a to ani v prípade záporných výnosov v DSS-ke.
Reakcia ADSS: - Stratíte. Ak sa vrátite, stanete sa závislými len od dôchodku z I. piliera, ktorý sa vypočítava na základe zákona, ten sa od svojej účinnosti v roku 2004 zmenil viac ako 20-krát, a preto výpočet dôchodku sa môže kedykoľvek zmeniť a závisí od ekonomickej situácie Sociálnej poisťovne a štátu. Jednoznačne strácate výhodu rozloženia rizika medzi dva dôchodkové piliere a istotu, že o časti dôchodku rozhodujete sami. Stratíte možnosť získať vyšší dôchodok. Stratíte možnosť ukladať si polovicu dôchodkových odvodov na svoj dôchodkový účet a tým aj možnosť dedenia týchto úspor vašimi pozostalými.


Letáková vojna medzi ministerstvom
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu