Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obyvatelia Ruska zostali v nemom úžase: Pozrite sa, čo preletelo nad Sibírom

(Zdroj: Youtube/Fobos563)

KRASNOJARSK - Obyvateľom miliónového Krasnojarsku ozvláštnil výhľad na nočnú oblohu jasný meteor, ktorý dopadol kdesi nad Sibírou. Úkaz zachytilo množstvo bezpečnostných kamier aj palubných kamier v autách.

K pádu meteoru došlo krátko po ôsmej hodine večer miestneho času. Kamery zachytili jasný záblesk, svetelná guľa sa potom po niekoľkých sekundách rozpadla. Videá ohnivej gule letiacej nad mestom boli zverejnené na internete. 

"Bezpochyby to bol bolid. Súdiac podľa jeho jasnosti a bol jasnejší ako mesiac, meral od jedného do piatich metrov. Takéto skaly pri lietaní v atmosfére zhoria prakticky úplne. Určité množstvo hmoty môže dosiahnuť zemský povrch," povedal šéf Observatória Rešetnevskej univerzity Sergej Veselkov pre tlačovú agentúru TASS.  

Podľa Nikolaja Palkina zo Sibírskej federálnej univerzity sú takéto javy v husto osídlených oblastiach viditeľné len zriedkavo. Sergej Karpov z Kirenského inštitútu fyziky si tiež myslí, že išlo o bolid. Podľa jeho slov však bol oveľa menší, než ako odhadujú. "Podľa mňa bola jeho veľkosť od niekoľkých centimetrov do jedného metra, inak by spôsobil rázovú vlnu so zvukom," povedal.

Viac o téme: MeteorRuskoSibír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu