Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úžasné nebeské divadlo nad Českou republikou: Žiarivý meteor zachytili aj kamery, bol jasnejší ako Mesiac

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V pondelok neskoro večer zachytili v Českej republike na oblohe mimoriadne zaujímavú vec. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) sa nad západným obzorom objavil meteor, takzvaný bolid, ktorý bol jasnejší ako Mesiac v splne.

V priestoroch Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU sa konala Chemshow 2023 (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Extrémne jasný meteor, takzvaný bolid bolo možné pozorovať v pondelok o 22:45 nad západným obzorom. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociálnej sieti Twitter zverejnil video vrátane letu a explózie bolidu a uviedol, že na Zem mohli dopadnúť aj malé úlomky. „Zatiaľ však nie je jasné, kam mohli dopadnúť.“ Túto informáciu by mohli poskytnúť dáta z Európskej bolidovej siete kamier, ktoré sledujú oblohu vo hvezdárni v českom Ondřejově. „Určite to spočítajú behom krátkej doby a uvidíme,“ upresnili meteorológovia informácie k lokalizovaniu úlomkov z bolidu.

Drobné telesá pohybujúce sa mimo zemskú atmosféru nazývame meteoroidy. Ak meteroid vstúpi do zemskej atmosféry a vplyvom ionizácie vzplanie, toto teleso sa nazýva meteor. Ak je meteor výnimočne jasný, ide o bolid. Väčšina z týchto telies zhorí ešte v atmosfére, no nájdu sa aj také, čo dopadnú na Zem.  Na webe Astronomického ústavu Akadémie vied ČR je z pondelka nahlásených niekoľko záznamov so spomínaným jasným telesom. Posledný bolid preletel nad územím východného Nemecka 12.mája.

Viac o téme: BolidMeteorČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu