Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovský meteorit spadol z vesmíru rovno do spálne: Unikátny nález môže byť starý ako slnečná sústava!

Meteorit spadol cez strechu priamo do spálne jedného z domov v New Jersey Zobraziť galériu (3)
Meteorit spadol cez strechu priamo do spálne jedného z domov v New Jersey (Zdroj: COURTESY OF THE HOPEWELL TOWNSHIP POLICE DEPARTMENT)

NEW YORK - Kovový predmet veľkosti grapefruitu spadol z neba priamo cez strechu domu v New Jersey. Polícia si najskôr nebola istá, no neskôr upresnila, že by mohlo ísť o meteorit z meteorického roja Eta Aquarids, ktorý vrcholil tento víkend.

Objekt spadol priamo do spálne jedného z domov okolo 13.15 miestneho času. Našťastie nikto nebol v tom čase v domácnosti, pretože mimoriadne ťažký meteorit poškodil aj podlahu. Incident opísala aj dcéra majiteľa domu Suzy Kopová. „Myslíme si, že ide o meteorit. Preletel cez strechu a narazil na podlahu“, upresnila pre americké CBS News Philadelphia. Keď meteorit našli ležať na zemi, ešte stále bol teplý.

Nemecký šifrovací stroj ENIGMA z roku 1942, v súčasnosti jediný na Slovensku (Zdroj: TASR/František Iván)

Po tom, čo tím miestneho hasičského zboru usúdil, že predmet nie je nebezpečný a nejde o kameň, kontaktovali astrofyzika z univerzity v New Jersey na ďalšie preskúmanie objektu. Skala vážila podľa odhadov zhruba 1,8 kilogramu, uviedol americký Business Insider. Podľa odborníkov ide o padajúce hviezdy, teda meteorický roj tvorený z malých vesmírnych skál, ktoré vstupujú do našej atmosféry vysokou rýchlosťou. Počas letu sa zahrejú na extrémne vysoké teploty v dôsledku trenia medzi povrchom horniny a časticami vzduchu našej planéty. Niektoré meteory však nezhoria celé, ale kus z nich môže prežiť pád a dopadne na Zem. Tento objekt sa nazýva meteorit.

„Je veľmi nezvyčajné, aby meteorit zasiahol dom, stalo sa to iba párkrát v histórii“, uviedol Derick Pitts, hlavný astronóm z Franklinovho inštitútu v americkej Philadelphii. Zároveň dodal, že tento padajúci objekt môže byť starý ako slnečná sústava, teda 4 až 5 miliárd rokov.

Viac o téme: MeteoritNew JerseyMeteorický rojEta Aquarids
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu