Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Varovanie pre všetkých, ktorí prekonali COVID-19: Alarmujúce zistenia, smrteľný vedľajší efekt nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

SAN DIEGO - Ľudia, ktorí prekonali COVID-19, by si mali dávať pozor na smrteľný vedľajší účinok infekcie. Ochorenie podľa odborníkov spôsobuje dysfunkciu dôležitých pľúcnych buniek, ktoré sú zodpovedné za správne dýchanie. Aj napriek tomu, že použili model covidu získaný zo škrečkov, sú ich zistenia alarmujúce.

Milióny ľudí potrápil dlhý priebeh covidu-19. Ide o stav, ktorý vo väčšine prípadov spôsobuje chronickú únavu a fyzickú bolesť. Experti ale najnovšie varujú, že niektorí pacienti trpia intersticiálnou chorobou pľúc (ILD). Ide o skupinu porúch, ktoré spôsobujú zápal a sťažujú pľúcam získať dostatok kyslíka. Vo svojej najťažšej forme je toto ochorenie smrteľné. 

Väčšina ľudí, ktorí trpia ILD, pociťuje nádchu a má niekoľko príznakov podobných chrípke. Aby zdravotníci z Kalifornskej univerzity v San Diegu zistili, aká závažné je ILD, použili umelú inteligenciu a preskúmali niekoľko údajov. "Zistili sme, že pľúcna fibróza spôsobená COVID-19 sa podobá idiopatickej pľúcnej fibróze (IPF), najbežnejšej a najsmrteľnejšej forme ILD," vysvetlil spoluautor štúdie Pradipta Ghosh, profesor na Katedrách medicíny a bunkovej a molekulárnej medicíny na univerzite. Na základnej úrovni oba stavy podľa neho vykazujú podobné vzorce génovej expresie v pľúcach a krvi a dysfunkčné procesy v alveolárnych bunkách typu II (AT2). 

Varovanie pre všetkých, ktorí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci uviedli, že bunky AT2 hrajú dôležitú úlohu v tom, ako pľúca fungujú. To zahŕňa produkciu látky, ktorá zabraňuje kolapsu pľúcnych buniek po výdychu a regeneráciu buniek po poranení. "Zistenia sú poučné, pretože je známe, že bunky AT2 obsahujú sieť kontroly kvality, ktorá reaguje na stres, vnútorný alebo vonkajší. Zlyhanie kontroly kvality vedie k širšej orgánovej dysfunkcii a v tomto prípade k fibrotickej prestavbe pľúc." 

Vedecký tím analyzoval viac ako tisíc údajov pacientov s rôznymi pľúcnymi komplikáciami. Prostredníctvom toho hľadali zápaly a iné zmeny. Je však dôležité poznamenať, že autori použili model COVID-19 získaný zo škrečkov. Na základe toho potvrdili prítomnosť problémov v pľúcach tých, ktorí trpeli covidom. Výsledky štúdie boli zverejnené v časopise eBioMedicine.

Viac o téme: PľúcaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu