Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Šéfkuchárka prezradila recept na dokonalú ryžu: Varíte ju tak aj vy?

(Zdroj: Youtube/BBC)

LONDÝN - Varenie ryže dokáže potrápiť aj skúsenejších kuchárov. S týmto trikom šéfkuchárky sa vám však podarí uvariť dokonalú ryžu. Všetko spočíva v štyroch krokoch, pričom treba zvážiť viacero vecí, od výberu vhodnej panvice až po spôsob varenia. Nepochybne ale odborníčka zavrhla známy pomer 1:1.

VIDEO Domáca kutilka odhalila geniálny trik, ako zabrániť usádzaniu prachu v domácnosti

Šéfkuchárka Manisha Bhardwajová vyškolila moderátorku Cherry Healeyovú na majstrovskom kurze ryže. Najprv Cherry urobila ryžu tak, ako to robí normálne a ako to robí pravdepodobne väčšina ľudí, čiže nasypala ryžu do panvice, naplnila ju vodou asi centimeter nad ryžu a potom dala na oheň. Takto uvarená ryža ale Bhardwajovej vôbec nechutila. Následne vysvetlila, že tajomstvo skvelej ryže spočíva v tzv. "absorpčnej metóde". Healeyová priznala, že ide o skutočne jednoduchý spôsob, ako uvariť ryžu. Spočíva v týchto štyroch krokoch:

KROK 1

Prvým pravidlom je udržiavať ryžu a vodu v pomere 1:2 pre dokonalú textúru. "Jedna odmerka ryže a dvojnásobné množstvo vody podľa objemu. To je kľúčové," povedal známy šéfkuchár Gordon Ramsay.

KROK 2

Pred varením ryžu opláchnite. Tým sa zbavíte zvyšného škrobu a zabránite lepeniu ryže pri varení. Ryžu by ste mali oplachovať dovtedy, dokým nebude voda čistá. Jedine tak viete, že ste ryžu opláchli dobre.

KROK 3

Použite správnu panvicu, najlepšie takú s ťažkým dnom a pevne priliehajúcou pokrievkou. Pevná pokrievka totiž pomáha zadržať paru, v ktorej sa ryža uvarí a pomôže jej absorbovať všetku tekutinu.

KROK 4

Keď sa ryža dostane do varu, znížte teplotu a prikryte ju pokrievkou. Nedvíhajte ju, teplo a para dokončia prácu za vás. Po desiatich minútach ryžu stiahnite z varu a nechajte päť minút odstáť. Následne môžete servírovať.

"Každé zrno je oddelené, všetko je nadýchané. Má arómu, chuť aj textúru," povedala Manisha, žasnúc nad vynikajúcou metódou. Cherry musela len súhlasiť; ryža vraj chutila sladko a dokonca orieškovo. 

Viac o téme: Varenie RyžaTrik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu