Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúci experiment českých vedcov: Nadrogovali ryby! Neuveriteľné, čo s nimi urobil pervitín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA/LONDÝN - Šokujúca štúdia zistila, že ryby sa stávajú závislé od drog, ktoré sa do vodných tokov dostávajú napríklad cez kanalizáciu. Českí experti zistili, že ryby sa pod vplyvom fluoxetínu stávajú nebojácnejšie. V prípade vystavenia nelegálnym alebo tvrdším drogám, ako je pervitín, sa u rýb dokonca objavujú abstinenčné príznaky.

Vedcom sa podaril šokujúci objav po tom, čo vystavili pstruhy metamfetamínu (droga je známa aj ako pervitín), ktorý sa bežne vyskytujúce v sladkovodných riekach. Ryby môžu byť od tejto drogy závislé a dokonca sa u nich môžu objaviť aj abstinenčné príznaky po tom, čo sa dostanú preč z kontaminovanej vody. Vedci sa preto obávajú, že to môže priniesť alarmujúce evolučné a ekologické následky.

VIDEO Satelitné snímky odhalili hrozivý jav: Na Antarktíde zrazu zmizlo obrovské jazero

„Chuť rýb na drogu by mohla zatieniť prirodzené chute, ako je hľadanie potravy alebo párenie,“ povedal vedúci autor Pavel Horký z Českej zemědelskej univerzity v Prahe podľa Daily Star. Štúdia publikovaná v časopise Journal of Experimental Biology zistila, že u rýb sa vyskytla závislosť od látok vo vode.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ryby sa stali závislými

Počas ôsmich týždňov boli pstruhy izolované v nádrži s vodou obsahujúcou metamfetamín. Následne boli ryby premiestnené do sladkovodnej nádrže. Tam experti kontrolovali, či sa u nich nevyskytujú abstinenčné príznaky. Každý druhý deň im bola ponúknutá možnosť výberu medzi sladkou vodou alebo vodou obsahujúcou metamfetamín. Ryby závislé na metamfetamíne drogu aktívne vyhľadávali. Pri tomto pozorovaní bolo vedeckému tímu jasné, že pstruhy, ktoré strávili dva mesiace v kontaminovanej vode, boli závislé.

Počas prvých štyroch dní od presunu do nekontaminovanej sladkej vody preukazovali ryby abstinenčné príznaky. Závislé ryby boli navyše menej aktívne ako pstruhy, ktoré drogu nikdy neužili. Vedci tiež našli dôkazy o prítomnosti drogy v mozgu rýb až desať dní po užití metamfetamínu. „Aj nízka úroveň nezákonných drog v našich vodných tokoch môže mať vplyv na zvieratá, ktoré tam žijú,“ dodal Horký. Táto drogová závislosť môže ryby nútiť, aby sa zdržiavali na miestach s nezdravou a toxickou vodou. To následne môže narušiť ich prirodzené životné tempo.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Lieky škodia nielen ľuďom

„Znečistenie prírody človekom je často zrejmé z ropných škvŕn a plastov na brehu. Ale veľa z liekov, ktoré konzumujeme, nakoniec skončí vo vode a súčasné čistenie odpadových vôd nie je dostatočné na zvládnutie tejto situácie,“ prezradil Horký. Dodal, že drogy škodia vodným ekosystémom rovnako ako ľudskej spoločnosti. „Zmenené pohybové správanie a preferencia metamfetamínu počas abstinencie boli spojené so zvyškami liečiva v tkanivách mozgu rýb a sprevádzané energetickými zmenami,“ vysvetlil Horký.

„Naše výsledky naznačujú, že vypúšťanie nelegálnych drog do sladkovodných ekosystémov spôsobuje u rýb závislosť a modifikuje preferencie biotopov s neočakávanými nepriaznivými dôsledkami relevantnými pre jednotlivca i populáciu. Naša štúdia ako taká identifikuje prenos ľudských spoločenských problémov do vodných ekosystémov,“ dodal Horký.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Potenciálnu hrozbu prvýkrát navrhli švédski vedci takmer pred desiatimi rokmi. Testy vtedy zistili, že ostrieže vystavené pôsobeniu oxazepamu, lieku na úzkosť, jedli rýchlejšie a boli menej spoločenské a odvážnejšie ako zvyčajne. Ukázalo sa tiež, že estrogénové zvyšky z antikoncepčných piluliek spôsobujú fyzické zmeny u samcov rýb.

Viac o téme: ŠtúdiaDrogyRyby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu