Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Odporné odhalenie: Vedci zistili, čo všetko zjeme za celý život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: gettyimages)

LONDÝN - Čo budeme mať dnes na večeru? Možno sushi z lega, burger z platobných kariet či dobre prepečený kus trúbky z PVC? Tieto príklady sa môžu zdať extrémne, ale dobre ilustrujú, ako veľké množstvo mikroskopických plastových častíc skonzumujeme za dlhšie časové obdobie, napísala agentúra Reuters.

Ľudia za týždeň zjedia ekvivalent platobnej karty, ukázala štúdia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) z roku 2019. Plasty sa do ľudského tela dostávajú predovšetkým pitím znečistenej vody, ale tiež konzumáciou potravín, ako sú mušle, ktoré ľudia väčšinou jedia v celku, takže aj s mikroplastami v tráviacom trakte týchto živočíchov. 

Varovanie expertov: Na dne Stredozemného mora leží obrovská hrozba pre svet

Agentúra Reuters využila spomínaný výskum na to, aby ukázala, aké veľké množstvo plastu zjeme za rôzne časové obdobia. Za mesiac je to podľa jej prepočtov ekvivalent základnej lego kocky 2x4 a za rok toľko plastu, koľko obsahuje hasičská helma. Za desať rokov je to až 2,5 kg plastu, čo sa rovná napríklad veľkému kustu plastového potrubia. No a za celý život sa bavíme o 20 kg plastu. 

Odporné odhalenie: Vedci zistili,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Produkcia plastov sa za ostatných päťdesiat rokov prudko zvýšila a výroba lacných predmetov na jedno použitie rastie. Niektoré plasty sa v prírode nerozkladajú, ale len rozpadajú na menšie čiastočky, takže sa nakoniec dostávajú všade. Hromadia sa na plážach, dusia morské živočíchy a končia v potravinovom reťazci. Malcom Hudson, ktorý vyučuje enviromentalistiku na Southamptonskej univerzite, upozorňuje, že v prírode sa začína hromadiť veľké množstvo ešte menších čiastočiek, tzv. nanoplastov, ktoré je oveľa ťažšie odhaliť, ale ktoré tiež konzumujeme. "Tie sa nám môžu dostávať do krvi alebo lymfatického systému a hromadiť sa v orgánoch," poznamenal. 

Viac o téme: PlastyZnečistenieŽivotné prostredie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu