Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najnovšia štúdia odhalila, že jedna časť tela je odolná voči KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ST. LOUIS - Nová štúdia oftalmológov z Washingtonskej univerzity priniesla prekvapivé výsledky týkajúce sa šírenia vírusu Sars-CoV-2. Vo svojej záverečnej správe uvádzajú, že ich zistenia sú prínosné, ale zatiaľ nejednoznačné. Trvajú preto na tom, aby boli v tejto oblasti realizované ďalšie a najmä rozsiahlejšie výskumy.

Do Európy sa rozšíril nový variant KORONAVÍRUSU: Podľa vedcov za to môžu dovolenky v Španielsku!

Výskum sa zameral na to, či môže Sars-CoV-2 preniknúť do ľudského tela tkanivom v rohovke. Hoci je nový koronavírus pod drobnohľadom odborníkov z celého sveta, o spôsoboch jeho šírenia toho ešte stále veľa nevieme. Hlavný spôsob prenosu predstavujú kvapôčky, ktoré sa infikovanej osobe uvoľňujú z dýchacích ciest pri kašľaní, kýchaní, rozprávaní alebo dýchaní. Odborníci pripúšťajú, že prenos je možný aj dotykom. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) na začiatku pandémie uviedlo, že kvapôčky môžu pristáť na povrchoch predmetov a prenášať sa dotykom. Človek sa potom môže infikovať po dotyku povrchu, na ktorom je vírus, keď sa následne dotkne úst, nosa alebo očí. 

Najnovšia štúdia odhalila, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Oči sú však aj naďalej označované za vstupnú bránu vírusu do tela spolu s ústami a nosom. Autori novej štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Cell Reports, sa preto zamerali na to, či je možné nakaziť sa cez očnú rohovku. Túto časť oka od darcov a myší preto vystavili pôsobeniu vírusu Sars-CoV-2 spolu s vírusom zika a herpesom. Takto zistili, že herpes a zika sa v rohovke množili, ale v prípade Sars-CoV-2 sa to nestalo. "Je známe, že rohovka a spojivka majú receptory pre nový koronavírus, ale nám sa podarilo odhaliť, že koronavírus sa v rohovke nereplikoval," vysvetlil hlavný autor štúdie Rajendra Apte. To podľa neho naznačuje, že nový koronavírus nie je schopný preniknúť do rohovky. 

Najnovšia štúdia odhalila, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď táto správa môže vyznievať optimisticky, vedci pripomínajú, že s jej výsledkami treba narábať veľmi opatrne. Stále totiž nie je známe, či sú schopné odolať nákaze aj ďalšie časti oka, ako napríklad slzné kanály alebo očná spojivka. Tiež nie je jasné, či sú prípadné zápaly spojiviek (konjunktivitída) výsledkom pôsobenia koronavírusu, alebo ide iba o výsledok zlyhania obranyschopnosti organizmu. "Naše objavy nedokazujú, že všetky rohovky sú rezistentné, hoci je pravda, že každá rohovka od darcu, ktorú sme testovali, bola rezistentná na nový koronavírus. Stále je však možné, že určitá skupina ľudí môže mať rohovku citlivú na SARS-CoV-2," uviedol výskumník Jonathan Miner. Spolu s kolegami preto upozorňujú, že ich zistenia sú iba predbežné. Ľudia by preto mali aj naďalej dodržiavať všetky preventívne opatrenia súvisiace so súčasnou pandémiou, vrátane používania okuliarov v nemocniciach. 

Viac o téme: OkoRohovkaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu