Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dievčina (24) pociťovala silné pálenie v končatinách: Trpela stredovekou chorobou, prišla o nohu!

(Zdroj: The New England Journal of Medicine)

LONDÝN - Odborný časopis The New England Journal of Medicine priniesol informácie o mladej pacientke, ktorú len nedávno pripravil o nohu ergotizmus, čiže otrava námeľom. Ide o hubové ochorenie, ktoré sužovalo obyvateľov starého kontinentu ešte v období stredoveku. Počas morovej epidémie postihovalo najmä najchudobnejšiu časť obyvateľstva, ktoré konzumovalo múku z obhnitého obilia.

Smutný prípad 24-ročnej ženy trpiacej ergotizmom zaujal odbornú verejnosť, pretože ide o ochorenie, ktorého korene siahajú až do stredoveku. Prejavuje sa najmä pocitom silného pálenia v nohách, a preto bolo kedysi pomenované aj ako "ohňová choroba" alebo "oheň svätého Antona". Jeho príčinou je huba kyjanička purpurová, známa aj ako čierne žito, námeľ alebo žitná matka, ktorá spôsobuje pleseň raže a iných obilnín.

V Európe bol najväčší výskyt ergotizmu zaznamenaný počas morovej epidémie najmä medzi najchudobnejšími obyvateľmi. Po konzumácii múky z plesnivého obilia najskôr trpeli pocitom pálenia dolných končatín, ktoré zakrátko zasiahla gangréna. Huba ako zdroj nákazy bola zadefinovaná v roku 1857, časom našla využitie vo farmaceutickom priemysle a používa sa pri výrobe viacerých liekov. 

Dievčatko (5) prekonalo KORONAVÍRUS, potom dostalo záhadnú chorobu: Dávajú jej iba 20 percent!

Prípady ergotizmu sú však v súčasnosti veľmi zriedkavé. V článku zverejnenom v magazíne The New England Journal of Medicine sa pacientka najskôr sťažovala na ťažkosti pri chôdzi a pálenie od konca prstov na nohách až po stehná. Dva dni po objavení prvých príznakov si všimla aj farebné zmeny na chodidlách, preto vyhľadala lekára. Ten počas vyšetrenia zistil, že jej nohy sú chladné a nedokázal nahmatať pulz v podkolennej tepne. CT vyšetrenie odhalilo zúženie tepien, pacientke preto okamžite aplikovali lieky na riedenie krvi. Napriek tomu gangréna postupovala veľmi rýchlo a museli jej amputovať jednu nohu. 

Viac o téme: OtravaErgotizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu