Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ženy, sexujete pravidelne? Túto jednu výhodu vám to prinesie vo vyššom veku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zdravotné benefity sexu potvrdili v minulosti viaceré výskumy. Aj nedávna štúdia londýnskej University College sa skončila s rovnakým výsledkom - že milovanie prospieva zdraviu. Jej výsledky boli zverejnené v časopise Royal Society Open Science. Okrem iného z nich vyplýva, že ženy v strednom veku si môžu pravidelnými sexuálnymi aktivitami oddialiť nástup menopauzy.

Do štúdie sa zapojilo 3000 žien s priemerným vekom 45 rokov. Vďaka nej sa zistilo, že ženy stredného veku pravidelným sexom odďaľujú menopauzu. U tých, ktoré sa milujú raz týždenne, je o 28 percent menšia pravdepodobnosť, že sa v nasledujúcom desaťročí u nich zastaví menštruačný cyklus. Tie, čo sexuálne "zaháľajú" a užívajú si iba raz mesačne, zvyšujú svoje šance oddialiť nástup klimaktéria o 19 percent v porovnaní s tými, ktoré sa nemilujú vôbec. Pravidelná sexuálna aktivita totiž dokonale mätie ženské pohlavné orgány, ktoré si ju spájajú s tehotenstvom. Preto si udržujú svoju funkciu, dochádza k ovulácii a k menštruačnému cyklu.

Nevzdávajte sa sexu aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Ak žena nemá sex, tak nemôže otehotnieť. Jej telo to vyhodnotí tak, že nedostáva impulz k ovulácii, tak do nej neinvestuje žiadnu energiu," vysvetľuje autorka štúdie Megan Arnotová. V takomto prípade dochádza k akémusi biologickému kompromisu a telo presúva energiu nevyužitú pri ovulácii do nejakej fyzickej aktivit. Výskum tak potvrdzuje hypotézu babičiek, kedy staršie ženy zvládajú starostlivosť o vnúčatá rovnako dobre, ako ženy v mladšom veku.

Ženy, sexujete pravidelne? Túto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Menopauza je prirodzená a nemôžeme sa jej vyhnúť. Tieto výsledky však potvrdili, že môžeme ovplyvniť aspoň jej načasovanie. Nemali by sme však pri tom zabúdať aj na možnosť otehotnenia," dodala profesorka Ruth Maceová.

Viac o téme: SexMenopauza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu