Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Snímka z magnetickej rezonancie mopslíka pripomína strašidelné čudo, tieto psy hrozne trpia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BURBANK - Pri výbere domácich miláčikov je obyčajne jeho vzhľad na prvom mieste. Väčšina z nás pritom túži po milej prívetivej tváričke, aby sme sa vždy mohli potešiť pohľadom na roztomilé stvorenie. Odborníci však hovoria, že milučký a vľúdny výzor týchto zvieratiek im prináša útrpný a bolestivý život - poukazujú najmä na mopslíkov. Ich vzhľad takmer vôbec nepripomína psa i keď žijú život, ktorý je úplne "pod psa."

Pokiaľ ide o výber našich chlpatých spoločníkov, mnohí z nás sa držia pravidla, že čím sú rozkošnejší, tým sú pre nás lepší. Neuvedomujeme si však, že tie najroztomilejšie zvieracie plemená trpia viacerými problémami. Jazvečíky majú problémy s chrbticou, mačky munchkin sú náchylné na srdcové ochorenia a mopslíky majú dýchacie problémy. A pri poslednom psom plemene zostaneme. Práve v súvislosti s ním nedávno prebehla bohatá diskusia na sociálnej sieti.

Rozpútal ju príspevok herca a komika Andyho Richtera, ktorý na Twitteri zverejnil snímok z magnetickej rezonancie mopslíka. „Mopslík môjho priateľa bol u veterinára,“ napísal pod obrázok, z ktorého hľadí akési neidentifikovateľné stvorenie skôr pripomínajúce strašidelné mimozemské čudo, než roztomilého chlpáčika. „Ak ste si vybrali motív mopslíka na vašu narodeninovú tortu, tak máte pred sebou práve toto,“ uviedla britská veterinárka Rory Cowlamová a poukazuje najmä na neprirodzené postavenie očí týchto psíkov. Okrem zdesenia vyjadrili užívatelia aj súcit s plemenom a nastolili tak diskusiu ohľadom neprirodzeného šľachtenia psích plemien.

Snímok z magnetickej rezonancie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Andy Richter)

Pri pohľade na niektoré z nich je totiž len ťažko pochopiteľné, že ich predkami bol vlk. Príkladom je práve mopslík s guľatou tváričkou, vypuklými očami, visiacim jazykom a zvrašteným noštekom. Šľachtitelia sa tak síce dopracovali k roztomilej nevinne pôsobiacej tváričke, ale výsledkom tohto vzhľadu sú vážne zdravotné problémy spojené s celoživotným utrpením zvieraťa.

Snímka z magnetickej rezonancie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: newageman.co.uk)

Tieto psíky mávajú problémy so zrakom spôsobené nadmerným množstvom pokožky v okolí očí, trpia bolesťami kolenných kĺbov, ktoré končia chirurgickým zákrokom a mávajú alergie. Nedostatočný prietok krvi do mozgu často vyústi do epilepsie, časté sú u nich aj problémy s chrbticou a pôrodné ťažkosti. Námahou pre nich je najmä dýchanie cez malý zvraštený nos, ktoré je sprevádzané hlasných chrochtaním a piskotom. 

Veterinári preto varujú pred ďalším šľachtením mopslíkov a buldogov a označujú ho za neetické.  „Prostredníctvom ľudského výberu sme ich vyšľachtili tak, aby vyzerali skôr ako deti, pretože to považujeme za roztomilé,“ povedala Cowlamová. „Ale tento vľúdny vzhľad nie je pre zviera správny.“ Pri výbere domáceho miláčika by ste preto mali zohľadniť, či nejde o plemeno, ktorému jeho roztomilý výzor nespôsobuje utrpenie.

Viac o téme: PesMopslík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu