Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Pred 60 rokmi sa odohral číhošťský zázrak: Dodnes ho nik nevysvetlil, mal drastické dôsledky

Toufar počas omše Zobraziť galériu (4)
Toufar počas omše (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Po komunistickom prevrate vo februári 1948 sa chcela totalitná moc v prvom rade vysporiadať so svojimi ideologickými odporcami. Jedným z nich bola rímskokatolícka cirkev, ktorá mala vplyv najmä na vidieku, a bola tak značnou prekážkou v plánovanej kolektivizácii. Ako zámienka na perzekúciu cirkvi režimu poslúžila okrem iného udalosť z 11. decembra 1949, ktorá vošla do povedomia verejnosti ako takzvaný číhošťský zázrak.

V malej obci Číhošť na Havlíčskobrodsku sa vtedy na omši v miestnom katolíckom kostole v tretiu adventnú nedeľu počas kázania farára Josefa Toufara údajne niekoľkokrát pohol asi pol metra vysoký kríž na hlavnom oltári. Dodnes neobjasnený úkaz sa mal neskôr ešte opakovať, samotný farár sa o udalosti dozvedel od farníkov až niekoľko dní nato.

Údajný zázračný pohyb kríža vzbudil pozornosť medzi veriacimi, cirkevnými hodnostármi, ale tiež u komunistickej Štátnej bezpečnosti. Úkaz (aj písomne) potvrdilo dvadsať farníkov. Napríklad Ružena Prchalová opísala jav takto: "Naklonenie bolo tak hlboké, že som sa bála, že kríž spadne. Potom sa vrátil do pôvodnej polohy, chvíľu tak zotrval a potom sa vyklonil hlboko na druhú stranu. Opakovalo sa to trikrát alebo štyrikrát.” 

FOTO Pred 60 rokmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vládnuci komunisti označili "zázrak" za podvod, ktorý mal byť súčasťou protištátneho sprisahania katolíckej cirkvi, a prípad využili na útoky na cirkevné kruhy. Tie vyvrcholili sériou politických procesov s náboženskými činiteľmi. Vyšetrenie zázraku zverili špičky totalitnej moci, takzvanej inštruktážnej skupine ŠtB, ktorá 28. januára 1950 zatkla Toufara a potom sa ho snažila vo valdickej väznici na Jičínsku prinútiť k priznaniu, že pohyb kríža sám zinscenoval. Po krutom mučení vyšetrovatelia nakoniec 22. februára kňaza primäli, aby podpísal protokol, v ktorom sa k činu priznal.

Utýraný 47-ročný muž zomrel o tri dni neskôr na následky prasknutého žalúdočného vredu v pražskej nemocnici, kam ho previezli z väzenia. Pochovaný bol do spoločného hrobu v pražských Ďabliciach pod menom Josef Zoukal, príbuzným jeho smrť oznámili až v roku 1954. V apríli 2013 dala Česká biskupská konferencia súhlas na Toufarovo blahorečenie. V novembri 2014 boli z hromadného hrobu vyzdvihnuté jeho pozostatky. V júli 2015 bol umučený kňaz pochovaný v číhošťskej farnosti, ktorú pred svojou smrťou spravoval. 

FOTO Pred 60 rokmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Rovnako ako Toufara stretol smutný osud aj fotografa Josefa Peškeho, ktorý v januári 1950 vychýrený kríž vyfotil. Celých trinásť rokov strávil v uránových baniach v Jáchymove, a to len preto, že údajne svojimi fotkami číhošťský zázrak propagoval. Vtedajší režim sa rozhodol využiť udalosť v Číhošti na proticirkevnú propagandu. Komunisti o údajnom sprisahaní, ktoré malo ľudí presvedčiť, aby nevstupovali do poľnohospodárskych družstiev, nechali nakrútiť propagandistický film. Pôvodne v ňom mal hrať samotný Toufar, ale jeho zlý zdravotný stav to nedovolil. ŠtB v zmanipulovanom dokumente predstavila zvláštne zariadenie s lanami, pomocou ktorých mal farár pohyb kríža ovládať. Ako sa ale neskôr ukázalo, žiadny z mechanizmov buď nemohol fungovať, alebo bol na oltári jasne viditeľný. 

Číhošťský zázrak sa dodnes nepodarilo presvedčivo vysvetliť. Prípadom sa po roku 1989 zaoberal okrem iného aj Úrad dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu (ÚDV). Ani ten ale neprišiel s jednoznačným vysvetlením. "Môžeme sa len dohadovať o tom, či akciu vopred nepripravila štátna moc, teda či nešlo o provokáciu ŠtB na objednávku KSČ. Vieme však, komu celý prípad prospel. Číhošť bola využitá zo strany KSČ na zintenzívnenie útok proti cirkvi, proti veriacim i proti Vatikánu," konštatovali autori publikácie ÚDV vydanej v roku 2001.

Ako teda došlo k pohybu kríža? "Nevedel som si vysvetliť, čo bolo príčinou tohto javu. Nechcel som to hodnotiť ako zázrak, to v tom čase bolo určite odvážne. Nemôžem ale možnosť zázraku vylúčiť. Nemôžem ani vylúčiť, že samotný kríž bol zle napichnutý na klinec v podstavci. Potom by mohla byť príčina vychýlenia i v tom. Viem ale bezpečne, že nikde neboli žiadne skoby, klince, a to ani v stene, na oltári či kazateľni," uviedol v júli 1968 vo svojej výpovedi pred vojenskou prokuratúrou želivský opát Vít Tajovský. 

FOTO Pred 60 rokmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po roku 1989 bol za podiel na fyzickom týraní Toufara odsúdený vedúci vtedajšej vyšetrovacej skupiny ŠtB zameranej na tzv. číhošťský zázrak Ladislav Mácha. V novembri 1999 vtedy 77-ročného expríslušníka ŠtB poslal súd na dva roky za mreže. Do väzenia ale zo zdravotných dôvodov nenastúpil. Zomrel v septembri 2018. 

Viac o téme: Číhošťský zázrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu