Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vegánka tvrdí, vajcia sú pre vaše zdravie horšie ako fajčenie! Takto to vypočítala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Fajčenie je považované za jednu z najškodlivejších činností pre náš organizmus. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomiera na jeho následky každý druhý fajčiar. Napriek tomu istá blogerka vyjadrila názor, že je menej nebezpečné ako konzumácia vajíčok. Vegánka podporila svoje tvrdenie zaujímavým výpočtom, ktorý zmiatol dokonca aj dietologičku.

V období častých kampaní, ktoré sú zamerané na poukázanie škodlivosti aktívneho aj pasívneho fajčenia, sa na Twitteri objavil zarážajúci názor vegánskej blogerky vystupujúcej pod prezývkou Plantbasedbarb. Tvrdí v ňom, že konzumácia vajec škodí ľudskému telu viac než fajčenie. "Jedno vajce = päť cigariet!? Vaječné žĺtky sú plné cholesterolu. Vajcia strednej veľkosti obsahujú 186 mg cholesterolu, čo je 62 percent odporúčaného príjmu. Ich konzumácia je pre vaše zdravie horšia ako fajčenie!" napísala.

Nikomu však nie je jasné, ako sa dievčina dopracovala k tomuto výsledku, ktorý ju doviedol k presvedčeniu, že cholesterol vo vajciach je škodlivejší ako všetky jedy a decht v cigaretách. K slovám Plantbasedbarb sa vyjadrila aj odborníčka na výživu Victoria Taylorová. Uviedla, že príspevok je založený na zastaranom presvedčení, že obsah cholesterolu v potravinách priamo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. "V minulosti sa predpokladalo, že ľudia by mali znížiť konzumáciu vajec na tri až štyri týždenne, pretože žĺtky obsahujú cholesterol," vysvetľuje odborníčka s tým, že existujúca mylná súvislosť medzi vajciami a cholesterolom je výsledkom nesprávnych záverov z počiatočných štúdií. Súčasný výskum ale potvrdzuje, že pre väčšinu zdravých ľudí má cholesterol vo vajciach na hladinu škodlivého cholesterolu LDL veľmi malý vplyv. Oveľa horšie účinky na ľudské zdravie majú nasýtené mastné kyseliny nachádzajúce sa v tučnom mäse a masle. Obsah nasýtených tukov vo vajciach je veľmi nízky. 

Konzumácia surových vajíčok nie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Taylorová tiež dodala, že nedávny výskum potvrdil,  že konzumácia jedného vajíčka denne nezvyšuje riziko srdcových chorôb u zdravých jedincov a môže byť súčasťou zdravého jedálnička. Pripomenula, že keby boli vajcia akokoľvek škodlivé a nebezpečné, ešte stále by nepoškodzovali zdravie v takej miere ako fajčenie. Ak však chcete byť vegáni, pokojne nimi buďte. Rozhodne ale neočakávajte zlepšenie zdravia, ak fajčíte a vymieňate vajcia za tabak

Viac o téme: FajčenieVajciaTabak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu