Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Hana pri zbieraní odpadkov narazila na záhadného tvora: Zdvihla ho a vydesila sa na smrť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/Hanny Mary)

CHRISTCHURCH - Na pláži Cantenbury v novozélandskom meste Christchurch sa objavil mimozemsky vyzerajúci tvor. Pozostáva z kostry s klepetami umiestenými na "krídlach" dlhého chvostu, hlavy a ostrých tesákov v ústach.

Minulú sobotu sa Hanna Maryová prechádzala so svojou mamou po kempe Rakaia Huts v blízkosti pláže Cantenbury, aby tu po nedávnej silnej búrke pozbierali odpadky. A práve tu natrafila na podivného tvora. "Najprv som si myslela, že je to plastová fólia, tak som to zdvihla pomocou paličiek. Vzápätí som ale zistila, že je to niečo viac než len kúsok plastu," hovorí. 

FOTO Hana pri zbieraní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hanny Mary)

Hana začala okamžite kričať od strachu, pretože si myslela, že našla mimozemšťana. Spočiatku sa neznámeho tvora nechcela dotýkať, pretože sa bála, že je jedovatý. Nakoniec ale vyhrala jej zvedavosť, a tak tvora zobrala domov. Tam ho ukázala susedovi, ktorý je preparátor, aby zistil, o čo ide. Ale ani on si nebol istý. Fotografiu preto zverejnila na Facebooku a dúfala, že ľudia jej pomôžu tento rébus rozlúsknuť. Niektoré tipy boli naozaj absurdné. Asi najpravdepodobnejší tip bol ten, že je to hlbokomorský druh raje bathyraja abyssicola, ktorá uviazla v rybárskej sieti, a tak sa dostala na pevninu. 

FOTO Hana pri zbieraní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hanny Mary)

Doktor Malcolm Francis z Národného ústavu vodného a atmosférického výskumu (NIWA) nakoniec identifikoval toto stvorenie ako raju samčieho druhu dipturus nasutus, teda typický druh raje vyskytujúci sa vo vodách Nového Zélandu. "Tieto raje majú tiež prívlastok hrboľaté, pretože sú veľmi pichľavé a v Cantenbury sa vyskytujú veľmi často. Sú ako žraloky ploché, aj tie majú kostru z chrupaviek. Veľa času strávia na dne vody," upresnil Francis.

FOTO Hana pri zbieraní
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Hanny Mary)

Podľa neho sa tento druh raje dostáva na pevninu často kvôli zámernému výlovu rybárskymi loďami. Rybári okrem toho predávajú ich "krídla", ktoré sa dajú konzumovať. Odborník zároveň varoval, pred časťami organizmu, ktoré vyzerajú ako nohy. V skutočnosti sú to totiž samčie pohlavné údy. Pazúry na "krídlach" sa nazývajú alarské tŕne, ktoré samec používa výlučne pri párení so samicou. Pomáhajú mu zachytiť sa, aby mohol lepšie preniknúť do samice počas kopulácie. 

Viac o téme: Nový zélandRajaPlážMonštrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu