Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúce závery vedeckého výskumu: Ľudstvo takmer vyhynulo a všetci ľudia pochádzajú z jedného páru!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK/BAZILEJ - Vedci z americkej Rockefeller University v spolupráci so svojimi kolegami zo švajčiarskej University of Basel dospeli vo svojej štúdii k záveru, že na začiatku celej ľudskej populácie bol iba jeden živočíšny pár. V časopise Human Evolution tiež uviedli, že pred viac ako 100 000 rokmi takmer vyhynul na našej planéte život.

Podľa výsledkov výskumu medzinárodného tímu vedcov sa živočíšna ríša pred 100 000 až 200 000 rokmi ocitla na pokraji svojej záhuby. V poslednej etape doby ľadovej totiž zemeguľu zasiahla katastrofa, ktorá takmer vyhubila život na  našej planéte. Analýzou čiarových kódov DNA viac ako päť miliónov ľudí a 100 000 druhov zvierat dospeli experti taktiež k záveru, že 9 z 10 živočíšnych druhov pochádza z jedného spoločného páru, ktorý prežil túto katastrofu. Znamená to že, na konci genetického reťazca každého živého organizmu je jeden samec a jedna samica. 

Šokujúce závery vedeckého výskumu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"90 percent všetkých živých druhov žijúcich dnes pochádza od jedného páru. Všetok život na zemi sa začal rodiť približne v rovnakom čase, pred menej ako 250-tisíc rokmi," tvrdia vedúci štúdie Mark Stoeckle a David Thaler. Čerpali pritom z údajov iných svetových výskumov genetických databáz a z rozsiahlej literatúry o evolúcii, vrátane Darwinovej teórie. "Ľudia kladú v súčasnosti dôraz na individuálne a skupinové rozdiely a možno by sa mali viac zaoberať tým, čo máme spoločné a čo nás delí od zvyšku zvieracej ríše," doplnil Stoeckle.

Šokujúce závery vedeckého výskumu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľká populácia ľudí a ich široké geografické rozloženie možno nabáda k názoru, že sme veľmi rozmanití a odlišní od zvyšku prírody, ale nie je to podľa vedcov tak. "Ak by pristál Marťan na Zemi a odobral vzorky DNA z kŕdľa holubov a z davu ľudí, neuvidel by veľa rozdielov," podotkol výskumník Jesse Ausubel. Mitochondriálna DNA, na ktorú sa zameriava každý výskum, sleduje, aké matky prechádzali z generácie na generáciu. A všetky výsledky jej skúmania zatiaľ vždy potvrdili,  že neexistuje žiadna ľudská výnimočnosť. "Kultúra, životné skúsenosti a iné veci môžu robiť rozdiely medzi ľuďmi a zvieratami, ale pokiaľ ide o základnú biológiu, sme ako vtáky," dodal Stoeckle.

Viac o téme: EvolúciaĽudstvoDNA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu