Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci prezradili, ako pribrzdíte starnutie: Kombinujte tieto potraviny a máte vraj vyhraté!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALABAMA/NORIMBERG – Výsledky štúdie, ktorá spojila vedcov z University of Erlangen v Norimbergu a Auburn University v Alabame, potešia všetkých, ktorí nedokážu odolať čokoláde, káve a čaju. Ak ste ich milovníkmi, pokojne si ich doprajte, koľko chcete. A nezabúdajte pri tom na zinok. Práve tento prvok sa totiž v budúcnosti pravdepodobne stane súčasťou týchto potravín.

Ak pravidelne zaraďujete čokoládu, kávu a čaj do svojho jedálnička, určite si ich tam nechajte aj naďalej. Vedci sa totiž zhodli v tom, že tieto potraviny, resp. nápoje, odbúravajú z tela tzv. oxidačný stres, ktorý môže byť príčinou rakoviny, degeneračných ochorení a predčasného starnutia. A ak z nich chcete vyťažiť čo najviac a predĺžiť si život, pridajte si do stravy aj zinok. Práve tento prvok v každej z nich aktivizuje zložky, ktoré pribrzdia proces starnutia. 

Vedci prezradili, ako pribrzdíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti sa najskôr zamerali na zinok, ktorý je známy svojím účinkom v boji proti baktériám a vírusom. Čokoláda, čaj a káva zas obsahujú polyfenoly. Práve ich skombinovaním so zinkom dochádza k aktivizácii zvýšenej tvorby antioxidantu superoxid dismutáza (SOD). Ten ničí v ľudskom tele škodliviny a prirodzene chráni bunky vystavené kyslíku. Zinok, ktorý je menej toxický ako ostatné kovy, by mohol byť dokonca pridaný do týchto potravín ako prostriedok zvyšujúci ochranu zdravia spotrebiteľa. 

Vedci prezradili, ako pribrzdíte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Existuje predpoklad, že v budúcnosti bude na trhu k dispozícii nielen čaj, káva alebo čokoláda, ale aj víno s pridaním zinku. Muselo by ale ísť o nealkoholické víno, pretože alkohol by úplne zničil akýkoľvek pozitívny účinok zinku," vysvetlila členka výskumného tímu Ivana Ivanovičová Burmazoviová. 

Viac o téme: KávaČajČokoládaStarnutieZinok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu