Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MAPA sveta, ktorú nás učili v škole, je zlá: Takto v skutočnosti vyzerá naša planéta

Mercatorova mapa z roku 1569
Mercatorova mapa z roku 1569 (Zdroj: Wikipedia)

LONDÝN - Podľa najnovších zistení britského vedca Neila Kayea je načase prepracovať zobrazenie mapy sveta. Tvrdí, že je potrebné presnejšie definovať rozlohu jednotlivých štátov. Odborník poukazuje na nepresnosti pôvodného znázornenia, ktoré vznikli vzhľadom na to, že v minulosti nepomáhala autorom máp žiadna technika. Najhoršie sú vraj zakreslené územia štátov vzdialenejších od rovníka.

Mapa sveta pravdepodobne prejde menšími korekciami. Teda aspoň taký je návrh Neila Kayea, ktorý pracuje ako šéf oddelenia klimatických informácií pre Britskú meteorologickú službu. Podľa neho je projekt Mercator pomenovaný po kartografovi Gerardovi Mercatorovi už príliš zastaraný. Ten totiž vytvoril cylindrické znázornenie sveta ešte v roku 1569. Išlo síce o veľmi užitočný čin, ktorý pomohol navigátorom lodí udržať správny kurz, ale udržať znázornenia skutočného tvaru a veľkosti krajín bolo v tom čase o niečo zložitejšie. Vložením trojrozmerného tvaru zemegule na papier musia totiž zákonito vznikať nejaké nepresnosti.   

Neil tvrdí, že na pôvodnej mape je nepresne znázornená najmä rozloha krajín, ktoré sa nachádzajú ďalej od rovníka. Projekcia Mercator zobrazuje Grónsko väčšie ako je Afrika, ktorá je v skutočnosti približne až 14-krát väčšia. Podobne nešťastne sú podľa experta znázornené aj krajiny ako USA, Rusko, Kanada či  Európa. "Je nemožné správne zaznamenať rozlohu, ak všetko znázorňujete na rovný povrch," vyhlásil Kaye po tom, ako zverejnil svoj vlastný návrh vyhotovenia novej mapy sveta. 

Viac o téme: Mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu