Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO V 2000-ročnom chráme narazili na nevysvetliteľný objav: Nikto netuší, ako sa to tam vzalo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Phenomenal Travel Videos)

TIRUCHIRAPPALLI - Nález vo svätyni v indickom meste Tiruchirappalli vyvolal rozpaky historikov. Na stĺpe, ktorý je súčasťou dvetisíc rokov starej pamiatky, je totiž znázornený muž sediaci na bicykli. Prvé zmienky o tomto dopravnom prostriedku pritom pochádzajú z Európy z devätnásteho storočia.

Na stĺpe svätyne Panchavarnaswamy postavenej počas indického starobylého obdobia Chola je vytepaná podobizeň Inda sediaceho na bicykli. Rok vzniku bicykla síce nie je možné presne určiť, ale prvé zmienky o ňom pochádzajú z Európy z devätnásteho storočia. Vzhľad dopravného prostriedku v indickom chráme pritom pôsobí pomerne moderne. Je vybavený sedadlom a pedálmi, hoci na prvých modeloch bicykla chýbali práve tie a jazdci sa museli od zeme odrážať chodidlami. 

VIDEO V 2000-ročnom chráme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Phenomenal Travel Videos)

"Tento zaujímavý úkaz sme našli v tmavom kúte chrámu na jednom zo stĺpov. Znamenalo by to, že prvé zmienky o bicykli  sú 2000 rokov staré a pochádzajú z Indie?" pýta sa Praveen Mohan, objaviteľ rezbárskej práce. 

Na hrade pri Michalovciach objavili unikát: Slovenská pýcha, ktorá sa rozšírila do celého Uhorska

Pôvod zaujímavého výjavu študoval ešte v roku 2015 amatérsky historik, doktor Kalaikovan. "Zatiaľ sa nikomu nepodarilo presne vysvetliť, kde sa to tam vzalo," uviedol. Avšak on sám neskôr priniesol pravdepodobné vysvetlenie. V dvadsiatych rokoch minulého storočia prešiel chrám rekonštrukciou. "V tomto období sa bicykle dostávali na trh a tešili sa veľkej obľube. Možno nejaký z nich zaujal niektorého reštaurátora natoľko, že ho z recesie vytepal do stĺpa a dokonale zmiatol historikov," dodal. 

Viac o téme: IndiaBicykelChrámObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu