Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivé varovanie svetových meteorológov: Pre planétu máme len samé zlé správy!

Žiadne dobré správy, Zem je každým rokom teplejšia Zobraziť galériu (4)
Žiadne dobré správy, Zem je každým rokom teplejšia (Zdroj: thinkstock.com)

ŽENEVA - Rok 2015 má byť najteplejší od doby, čo existujú záznamy. Dnes to oznámila Svetová meteorologická organizácia (WMO). Podľa nej za to môže ľudská činnosť, ale aj nebezpečný klimatický jav zvaný El Niňo, kvôli ktorému by mohol byť nasledujúci rok ešte teplejší. "Pre planétu sú to všetko zlé správy," povedal šéf WMO Michel Jarraud.

Najnovšie informácie z WMO nie sú vôbec potešivé. Okrem toho, že tento rok bol rekordne teplý, vysvitlo, že priemerná teplota na povrchu planéty by mohla prekročiť symbolický jeden stupeň, o ktorý sa Zem oteplila od preindustriálnej éry (1880-1899), píše sa ďalej v správe WMO, ktorá bola zverejnená v Ženeve.

Slová profesorov naháňajú strach: Hrozia vlny horúčav, ktoré človek nemôže prežiť!

WMO s vyhlásením o rekordne teplom roku ani nečakala, až uplynie všetkých dvanásť mesiacov, pretože tento rok bol mimoriadne teplý a podľa predpovedí sa ani neochladí natoľko, aby rekord nepadol. Ak krajina nezmení prístup k životnému prostrediu, mohla by globálna teplota vzrásť až o šesť stupňov Celzia alebo aj viac, poznamenal Jarraud. Medzinárodný záväzok obmedziť globálne otepľovanie tak, aby sa teplota v tomto storočí nezvýšila o viac ako dva stupne Celzia, je podľa neho neho stále dosiahnuteľný. "Čím dlhšie ale budeme čakať na nejakú akciu, tým to pôjde horšie," varoval.

Hrozivé varovanie svetových meteorológov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Správa predchádza klimatickej konferencii OSN, ktorá sa na prelome novembra a decembra uskutoční v Paríži, a ktorej cieľom je obmedziť globálne otepľovanie planéty. Dohoda z Francúzska by mala nahradiť Kjótsky protokol z roku 1997. WMO už na začiatku mesiaca varovala, že jav El Niňo sa vrátil v plnej sile a do konca roka pravdepodobne ešte zintenzívni. V južnom Pacifiku môže viesť k extrémnym prejavom počasia a môže mať neblahé následky pre tamojšie krajiny. Dôvodom, prečo tento jav stále zosilňuje, je podľa WMO otepľovanie Zeme, ktoré je výraznou mierou zapríčinené emisiami skleníkových plynov.

Hrozivé varovanie svetových meteorológov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

El Niňo sa prejavuje zoslabením studeného peruánskeho prúdu a vetru vanúceho z východu na západ a s tým súvisiacim oteplením oceánskych vôd pri americkom pobreží. Táto udalosť nastáva zvyčajne okolo Vianoc, preto ju rybári v Južnej Amerike nazvali El Niňo Jésus, čiže Ježiško. Napríklad na pobreží Severnej i Južnej Ameriky prináša silné zrážky.

Hrozivé varovanie svetových meteorológov:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vplyv El Niňa nepriamo pociťujú aj obyvatelia ďalších častí sveta. V rokoch 2010 a 2011 napríklad k dôsledkom tohto javu patrili rozsiahle povodne v Austrálii alebo chladnejšia zima v Európe.

Viac o téme: RekordGlobálne otepľovanieEl niňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu