Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čaká nás v roku 2016 len teplá zima? Meteorológovia už vedia, kedy NAOZAJ nasneží

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Poznáme ju už len z rozprávok a spomienok z detstva. Kam sa podela zima? To je otázka, ktorá trápi meteorológov a všetkých tých, ktorí milujú snežné radovánky. Pripravili sme pre vás predpoveď, z ktorej skutočne mrazí. Kto bude trpezlivý, dočká sa!

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sme aktuálne svedkami klasickej teplotnej singularity, akou je vianočný odmäk, teda kladná odchýlka v dlhodobom ročnom chode teploty vzduchu v období Vianoc, ktorú nemeckí meteorológovia H. Flohn a P. Hess zdôvodňujú oceánskou situáciou, keď zosilnený prílev teplého morského vzduchu spôsobuje odmäk.

Takto bude vyzerať ďalšia etapa klimatickej katastrofy: Na Zemi sa premnožil tichý zabijak

Nadpriemerné zimné teploty nás, samozrejme, netešia, pretože signalizujú negatívne pôsobenie klimatických zmien. Podľa nemeckých meteorológov bude počasie na Silvestra mierne, vlhké a hmlisté a momentálne nie je celkom jasné, či a kedy sa tento trend otočí. Začiatkom januára by sa však mohlo uvoľniť masívne prúdenie studeného vzduchu, ktoré by malo postupovať cez strednú Európu až na Východ. Teploty by sa mohli pohybovať v rozmedzí -3 až +4 stupňoch Celzia, čo by pri oblačnosti teoreticky znamenalo sneženie, informuje stránka Wetterprognose-wettervorhersage.de.

Čaká nás v roku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wetterzentrale.de)

Meteorológovia sa domnievajú, že s takmer 70-percentnou pravdepodobnosťou budú teploty až do februára nadpriemerné, ako ukazuje graf portálu Wetterzentrale.de (vyššie). Výraznejšie ochladiť by sa podľa Accuweather.com mohlo až v druhej polovici januára, keď denná teplota klesne aj na nulu a my by sme sa konečne mohli dočkať vytúženej snehovej nádielky.

Čaká nás v roku
Zobraziť galériu (5)

Čaká nás v roku
Zobraziť galériu (5)

Čaká nás v roku
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: SnehJanuár2016Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu