Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Varovanie pred katastofou: Vojna a super El Niňo spôsobia v roku 2016 obrovský prílev utečencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Vojnové konflikty a extrémne výkyvy počasia spôsobené klimatickým fenoménom El Niňo budú mať pravdepodobne v budúcom roku na svedomí ďalšie milióny utečencov. V utorok o tom informovala charita Oxfam, ktorá varovala, že sa tak organizácie poskytujúce humanitárnu pomoc dostali pod obrovský tlak.

Hrozivé varovanie meteorológov: Pripravte sa na super El Niňo, čo hrozí Slovensku?!

Podľa odborníkov všetko nasvedčuje tomu, že periodický jav známy ako El Niňo bude vyčíňať aj v nadchádzajúcich mesiacoch a podobne ako v minulosti vo svete spôsobí mimoriadne výkyvy v počasí. Dlhodobo pozorovaný klimatický fenomén vzniká v tropickom pásme Tichého oceánu nepravidelne v závere niektorých rokov, a ten aktuálny má byť obzvlášť silný.

"Účinky super El Niňa kladú v roku 2016 pod nebývalý tlak svetový humanitárny systém, ktorý sa už teraz snaží vyrovnať s dopadom konfliktov v Sýrii, južnom Sudáne, Jemene a inde," uvádza charitatívna organizácia Oxfam vo svojej správe, v ktorej odhaduje, že El Niňo by mohol desiatky miliónov ľudí vystaviť hladu, nedostatku vody a chorobám v budúcom roku, ak sa čoskoro neprijmú dôležité opatrenia.

Varovanie pred katastofou: Vojna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Európa sa už stretáva s prílivom ľudí utekajúcich pred vojnou alebo hľadajúcich lepší život. Po celom svete migruje podľa štatistík OSN okolo 60 miliónov ľudí, čo predstavuje najvyššie číslo od druhej svetovej vojny. Oxfam sa obáva, že už je príliš neskoro na odvrátenie katastrofy v niektorých regiónoch. Etiópia odhaduje, že v dôsledku sucha zhoršeného El Niňom bude potrebovať pomoc 10,2 milióna ľudí v hodnote viac ako miliardy eur.

Očakáva sa, že sucho v južnej Afrike spôsobí vážny nedostatok potravín vo februári a marci. Juhoafrická republika vyhlásila niekoľko oblastí katastrof a Malawi odhaduje, že do marca bude potrebovať humanitárnu pomoc 2,8 milióna ľudí. Podobné problémy však existujú aj v strednej Amerike. "Milióny ľudí v miestach, ako je Etiópia, Haiti a Papua-Nová Guinea už pociťujú dopady sucha a neúrody," uviedla Jane Cockingová z Oxfamu, podľa ktorej si už nemôžeme dovoliť, aby sa humanitárna kríza rozmohla v ďalších oblastiach.

Varovanie pred katastofou: Vojna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: UtečenciOxfamEl Niňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu