Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Rada Európskej únie schválila prelomovú reformu európskeho azylového a migračného systému

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Belgické predsedníctvo v Rade EÚ v utorok vyhlásilo, že ministri členských krajín dosiahli "prelomovú reformu" európskeho azylového a migračného systému. Informuje o tom spravodajca.

Nový pakt o migrácii a azyle, ktorý v apríli prijal aj Európsky parlament, zavádza súbor pravidiel na lepšie riadenie legálnej migrácie, vytvára efektívne a jednotné postupy a má zabezpečiť spravodlivé rozdelenie záťaže medzi členské štáty.

archívne video

Polícia realizuje akciu zameranú na nelegálnu migráciu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Belgická štátna tajomníčka pre azyl a migráciu Nicole de Moorová v správe pre médiá spresnila, že nové pravidlá zefektívnia európsky azylový systém a zvýšia solidaritu medzi členskými štátmi. "EÚ bude pokračovať v úzkej spolupráci s tretími krajinami pri riešení základných príčin nelegálnej migrácie. Len spoločne môžeme nájsť odpovede na globálnu migračnú výzvu," uviedla De Moorová.

Nariadenie o skríningu umožní vnútroštátnym orgánom zaviesť dohodnutý postup voči nelegálnym migrantom a azylantom na vonkajšej hranici a zabezpečí, aby sa identifikácia, kontroly bezpečnosti a zraniteľnosti a hodnotenie zdravotného stavu vykonávali jednotným spôsobom.

Aktualizovaná databáza Eurodac

Aktualizovaná databáza Eurodac umožní zhromažďovať presnejšie údaje (aj biometrické) o migrantoch a osôb nelegálne prichádzajúcich do EÚ. Nariadenie o azylovom konaní zefektívňuje európske azylové konanie a v presne definovaných prípadoch zavádza povinné konanie na hraniciach. Nariadenie o návratoch sa zaoberá návratmi osôb, ktorých žiadosť v konaní na hraniciach je zamietnutá.

Nariadenie o riadení azylu a migrácie určuje, ktorý členský štát je zodpovedný za posúdenie žiadostí o medzinárodnú ochranu, a po prvýkrát zavádza spravodlivé rozdelenie zodpovednosti medzi členské štáty.

Smernica o kvalifikácii a podmienkach prijímania stanovuje jednotné pravidlá pre kritériá udeľovania medzinárodnej ochrany a normy pre prijímanie žiadateľov o azyl. Malo by to tiež pomôcť znížiť sekundárne pohyby medzi členskými štátmi.

Hlavná novinka

Hlavnou novinkou schválenej reformy je povinný hraničný postup. Ten sa bude vzťahovať na určité kategórie žiadateľov o azyl (napríklad z krajín s nízkou mierou uznania práva na azyl). Cieľom postupu na vonkajších hraniciach EÚ je rýchlo posúdiť, či ide o neopodstatnené alebo neprípustné žiadosti. Osoby v azylovom hraničnom konaní nemajú oprávnenie na vstup na územie Únie.

Nové pravidlá objasňujú, ktorý členský štát bude zodpovedný za žiadosť o azyl (v prípadoch, keď má osoba rodinného príslušníka v krajine EÚ alebo keď žiadosť o azyl nie je podaná v krajine prvého vstupu do EÚ).

Dôležitým aspektom reformy migračného systému je zavedenie mechanizmu solidarity na zabezpečenie spravodlivejšieho rozdelenia zodpovednosti. Príspevky členských štátov môžu pozostávať z relokácií, finančných príspevkov alebo (po dohode s prijímajúcim členským štátom) z alternatívnych opatrení solidarity (poskytovanie pohraničnej stráže, pomoc pri rozmiestňovaní prijímacích stredísk). Členské štáty budú mať dva roky na uvedenie do praxe a Európska komisia predstaví spoločný implementačný plán na poskytovanie pomoci členským štátom v tomto procese.

Pôvodný návrh paktu bol prísnejší, ale je dobre, že prešiel aj tento

Schválením migračného paktu sa zavŕšilo osemročné obdobie márnych pokusov krajín EÚ nájsť zhodu v tom, ako postupovať voči nelegálnej migrácii. V reakcii na prijatie finálnej podoby nových migračných pravidiel to v utorok na sociálnej sieti X napísal český minister vnútra Vít Rakušan. Prijatie paktu ocenil, hoci sa ČR pri hlasovaní zdržala, informuje spravodajkyňa.

Značnú zásluhu na nájdení zhody medzi európskymi krajinami má podľa neho české predsedníctvo v Rade EÚ v roku 2022. "Dohodli sme spoločný solidárny postup bez povinných relokácií, ktorý znamená bezpečnejší priestor a lepšiu kontrolu nad tým, kto a prečo do nej vstupuje," napísal minister a dodal, že v riešení migrácie sa chce aktívne angažovať aj naďalej. Dohodu medzi štátmi EÚ je podľa neho potrebné doplniť o dohody s tretími krajinami.

Česko sa v utorok zdržalo pri hlasovaní o všetkých desiatich bodoch migračnej reformy. Rakušan to vysvetlil tým, že pôvodne dohodnutý text paktu bol prísnejší a menej byrokratický než jeho finálna podoba. "Aj napriek tomu som rád, že ho európske krajiny schválili," dodal s tým, že dôsledky chýbajúcej dohody krajín EÚ v otázkach azylu a migrácie mohli v posledných rokoch všetci vidieť. "Len s kritikou nefunkčného stavu, s ktorou si vystačia populisti, sa nič nezlepší," dodal s odkazom na opozíciu, ktorá ho opakovane kritizuje. 

Viac o téme: AzylReformaMigráciaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu